Debrecenben jártunk

A Rákóczi Szövetség Március 15-i Diákutaztatási Programjára benyújtott nyertes pályázatának köszönhetően a 11.a osztály Pálné Szántó Anita osztályfőnök vezetésével 2022. március 18-án Debrecenbe utazott, hogy megismerkedjen az ottani 1848-49-es emlékhelyekkel.

Programunkat a Református Kollégium kiállításának megtekintésével kezdtük. Felkerestük azt a termet is, amely a szabadságharc idején az alsóháznak adott otthont, s ahol megfogalmazták a Függetlenségi Nyilatkozat szövegét. A kollégium könyvtárának megtekintése után a 200 éves falépcsőkön készítettünk egy csoportképet is. Nagy élmény volt abban az épületben sétálni, ahol egykor híres költőink, íróink, tudósaink tanultak.

A következő helyszín a Református Nagytemplom volt. Megismerkedtünk történetével, s idegenvezetőnk részletesen mesélt arról, hogy milyen szerepet játszott a templom az 1848-49-es szabadságharc idején. Közelről megtekinthettük Kossuth székét, a Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, Kossuth személyes tárgyait és az amerikai Kossuth-bankókat. Érdekes volt az emeleti kiállítás, valamint a két torony között kialakított kilátó felfedezése is.

Utolsó programunk a Nagyerdei Stadionban volt, ahol betekinthettünk a VIP páholyokba, a DVSC öltözőjébe, s megismerhettük a sajtószoba kulisszatitkait is.

Csombor Andrea

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend