Testvériskolánk

Testvérvárosi kapcsolatunk a vechtai Ludgerus iskolával

Jászberény hosszú évek óta jól működő és sorrétű kapcsolatot ápol az észak-németországi Vechta városával. A testvérvárosi szerződés aláírására két „fordulóban“ került sor: 1993-ban Jászberényben, 1994-ben pedig Vechtában szentesítették a megállapodást a polgármesterek, a képviselők és a civil szervezetek. A megállapodások nyomán lényegében minden generációra – a gyerekektől kezdve, a fiatalokon keresztül a felnőttekig – kiterjedt a kölcsönös kapcsolatfelvétel.

 

Iskolánk az elsők között kötött testvériskolai szerződést a vechtai katolikus iskolával, melynek az idén ünnepeltük 15 éves évfordulóját. 1993 óta rendszeresek a találkozók a két iskola diákjai között. A jászberényi gyerekek ősszel indulnak útra, a német gyerek pedig tavasszal látogatnak hozzánk. A cél, a német nyelv gyakorlásán kívül, a város és környékének megismerése. A nevezetességeken kívül fontos, hogy egy másfajta életfelfogással és életszemlélettel is megismerkednek a tanulók, bepillantást nyernek a magyar és német családok hétköznapi életébe. A diákok tapasztalatokat szerezhetnek egymás iskoláinak működéséről, követelményeiről is.

 Könnyebb úgy nyelvet tanulni, ha nemcsak távoli célok lebegnek a szemünk előtt, hanem közeli lehetőségek is.


Legutóbbi látogatásunkról

Idén ősszel is elérkezett az idő, hogy a nagyboldogos szokásokhoz híven,39 diákból és 3 pedagógusból álló csapatunk felkerekedjen és egy hosszú út után meglátogassa partneriskolánk tanulóit, tanárait és a Ludgerus Iskolát.

A 9 nap alatt számos élmény, kaland, új ismeretek vártak ránk, na meg a vechtai családok, kollegák vendégszeretete.

Megismerkedtünk Vechta nevezetességeivel, ellátogattunk a thülei állatkertbe és vidámparkba, láttuk az Északi tenger értékes állat- és növényvilágát, egyben a híres „Wattenmeer”-t,jártunk egy 150 éves malomnál,valamint egy kukoricalabirintusban,végezetül megtekinthettük Bréma városát is.

Az élmények mellett részt vettünk a fogadó gyerekek tanítási óráikon és közben gyakorolhattuk a német nyelvet. Megismerhettük iskolarendszerüket, illetve az otthoni, családi szokásokat is.

Hab a tortán idén a német és a francia gyerekekkel való közös est volt, mellyel bebizonyosodott, hogy mennyire fontos nyelveket tanulni, hisz csak így értjük meg egymást.

Ez a pár nap ismét elég volt arra, hogy megannyi barátság szövődjön, a közösen megélt pillanatok, esték mély nyomot hagyjanak a gyermeki szívekben. Könnyes volt a búcsú, de 2017 tavaszán ismét várjuk a vechtai csapatot!

Török  Katrin vechtai kapcsolatért felelős tanár

Étkezés
Aktuális étlap
Kattints ide!
Bejárási rend
Eseménynaptár