Jakusné Kiss Ágnes tanárnő élménybeszámolója a lengyelországi útról

Iskolánk sikeresen pályázott a Wacław Felczak Alapítvány Polonica Varietas nevű pályázatára, így a 11.a osztály tanulói egy szép és tartalmas háromnapos lengyelországi osztálykiránduláson vehettek részt 2022. júniusában.

A kirándulás során útba ejtettük a Szlovákiában található Árva várát, amely lenyűgöző élményt nyújtott. Napunk első lengyelországi állomása Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor volt. Az itt látottak és hallottak mélyen megrendítették csoportunkat, különösen a kiállított személyes használati tárgyak. Fáradtan és elcsendesülve foglaltunk el kényelmes szállásunkat egy csendes, nyugodt környéken, ahol vendéglátóink meleg vacsorával vártak.

Másnap a bőséges, svédasztalos reggeli elfogyasztása után krakkói városnézésre indultunk. Lengyel származású idegenvezetőnk kifogástalan magyar nyelven, humorral fűszerezve ismertetett meg minket a nevezetességek történelmi érdekességeivel kiemelve a lengyel-magyar történelem közös vonatkozásait. Utunk során bejártuk a Wawelt, az ott található székesegyházat, mely a lengyel uralkodók koronázási és temetkezési helyéül szolgált, főhajtással megemlékeztünk Szent Hedvig és Báthory István sírjánál, megismertük a legendát, amely a waweli sárkány történetén keresztül színesíti a város történetét. A diákoknak különös élményt nyújtott a monumentális Zsigmond harang megtekintése a toronyban, különösen a hozzá kapcsolódó legenda, miszerint, aki megérinti, kívánsága teljesül. A középkori várostéren megtekintettük a Szent Mária Bazilikát és a Posztócsarnokot. Érdekesség volt a minden egész órában hallható trombitaszó a templom legmagasabb tornyából, amely a tatárjárás ideje óta hagyományként él a városban. A napot egy rövid belvárosi sétával zártuk, ahol bekapcsolódtunk a Szent Iván éji program forgatagba. Kirándulásunk utolsó napján a reggeli elfogyasztása után összepakoltunk és elhagytuk a hotelt. Úticélunk Zakopane, ahol szabadidő keretében lehetőség volt ajándéktárgyak vásárlására és egy könnyű ebéd elfogyasztására, eközben megcsodálhattuk a gyönyörű hegyeket és a sétálóutca színes forgatagát.

Utazásunkat egy könnyed kalanddal zártuk a lengyel-szlovák határfolyón, a Dunajecen. Három csapatban tutajjal, szakképzett segítőinkkel, a ’gurálokkal’ a folyó egy adott szakaszán megcsodálhattuk a Pieninek gyönyörű szurdokvölgyét.

A késő esti órákban sok élménnyel gazdagodva, katolikus hitünkben megerősödve megérkeztünk Jászberénybe.

Köszönjük a Waclav Felczak Alapítványnak a lehetőséget, hogy segítségükkel megvalósulhatott ez a felejthetetlen tanulmányi kirándulás.

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend