Karate, a tradicionális harcművészet….

További képek itt!

Iskolánk tanulói nagy izgalommal igyekeztek 2019. október 10.-én 10 órára a sportcsarnokunkba, ahol már a Suigecu Dojo Harcművészeti és Sportközpont vezetője: Dr. Dobozi József wado-ryu 3. danos mester, valamint egyik tagjuk Dr. Dobos Róbert 2 kyu mester várta őket, hogy ízelítőt adjanak „mesterfogásaikból”..A központ székhelye Szentmártonkátán van, de évek óta tartanak edzéseket Jászberényben is. Mikor a gyermekek elhelyezkedtek a csarnokban, Dobozi úr rövid ismertetőt tartott ( mintegy csalogatóként, hívogatóként egyesületükbe, csoportjukba) művészetük mibenlétéről. Először is a karate szó jelentését fejtettük meg. A karate: szabadkezes japán harcművészet. Jelentése szó szerint: üres kéz, értelem szerint pedig olyan fegyver nélküli harcművészet, melyhez a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként. A karate-do jelentése: kara –üres, te- kéz, do- út, tehát üres kéz útja. Lényege: jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat. A karate az egyik legősibb, ázsiai eredetű küzdősport, amely a napjainkban is a legnépszerűbb sportok egyike. Az elmúlt időszakban a karate alkalmazkodott a modern idők elvárásaihoz, de emellett megtartotta tradícióit is. Azon sportok egyike, amely lehetővé teszi a családtagok,( nemtől és kortól függetlenül ) közös testedzését.

A mester mint elmondta, több oktatójuk mélyen vallásos, van aki teológiát is végzett. A tradícionális harcművészet lényege nem a küzdelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése, egymás kölcsönös tisztelete, az egészséges életvitelre nevelés magas szintű erkölcsi normák elsajátítása.

A keresztény értékek védelme érdekében, különösen az ismert veszélyeztetettségek tükrében nem árt, ha a keresztény emberek alkalmasak saját maguk, hozzátartozóik és egyházuk megvédésére úgy, hogy ne okozzanak nagyobb sérelmet, mint aminek elhárítására törekednek…

E pár mondatos bevezetőt követően lendületbe hozták az egész sportcsarnokot. ( A képek majd magukért beszélnek).. A gyerekek játékosan, nagy lendületű mozgással kezdtek neki a sporttevékenységnek, melyben már rejtett módon ott voltak a karate fogások alapjai, melyek direkt módon még nem lettek kihangsúlyozva számukra. Egy biztos : jóleső fáradtsággal távoztak az óra végén a csarnokból, és több helyről lehetett tőlük hallani, hogy sokan kedvet kaptak e nagy múltú tradicionális sportághoz.

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend