Rózsafüzér Királynője Búcsú Jászberényben

További képek itt!

Jászberény városa, ez a szép Zagyva-parti kisváros már évszázados múltra tekint vissza az október első hétvégéjén megrendezendő Rózsafüzér Királynője Búcsúval.

Így volt ez az idén is 2019. október 6-án 10 órakor a Ferences Templomban. Már korán reggel érkeztek a hívek, zarándokok, hogy megtöltsék a templomot imájukkal, énekeikkel, hálájukkal, kéréseikkel a Szűzanya felé.  Dr. Novák István főigazgató atya, a templom plébánosa, évről- évre igyekszik valaki prominens egyházi méltóságot meghívni a búcsúi szentmise celebrálására. Az idén Dr. Udvardy Györgyöt, a Veszprémi Egyházmegye érsekét kérte fel, aki (mint szent beszédében elmondta) nagy örömmel tett eleget a felkérésnek.

A 10 órai harangszó után kezdetét vette a szertartás. Már visszatérő zarándokokként köszöntötték a Budapesti, a Mezőkövesdi, a Nagyrédei, a Nagykátai, a Jászboldogházi, és az Alattyáni híveket.

A kivetítőn egy nagyon szép imádság jelent meg.

Pozsonyi Ágnes: Ima Rózsafüzér Királynéjához

Rózsafüzér királynéja,

sajgó szívek gyógyítója

most hozzád imádkozunk

Légy Fiadnál szószólónk!

Szent olvasó minden szeme

reményünknek igazgyöngye!

Te megértő vagy Szent Anyánk!

palástodat borítsd ránk!

Kölcsönözd hű lelkületed,

alázatod, szelídséged!

Szent jegyesed küldjed el!

Jó Atyánkkal békíts meg!

      Ámen.

Dr. Udvardy György szeretettel köszöntötte a híveket a zsúfolásig megtelt templomban.

Homíliájában Rózsafüzér királynőjét, a Boldogságos Szűz Máriát méltatta, magasztalta. Hangsúlyozta az ünnep örömét, az ünnep tanítását. Feltette a kérdést. : Ki is volt Mária valójában? Ő volt aki a Szentlélek erejétől fogant. Mindvégig tudta, hogy ez a gyermek az Isten fia. Mária folyamatosan elmélkedett a gyermeke felett. Érteni akarta, hogy ki az a gyermek, akinek a gondozását az Angyal rábízta. Az Ő Fia által Isten közel jött az emberekhez.” Ember lett”, hogy bennünket az életre vezessen. Akit Mária a világra szült az az Isten fia. Így előtte folyamatosan tárult fel Isten titka. Ahogy a gyermek fejlődött, úgy fejlődött Mária is a hitében. Jézus halála, feltámadása, és Mennybemenetele után Mária körül akart mindenki összegyűlni, hogy tanítsa őket imádkozni.

Amikor a Rózsafüzért imádkozzuk, mi is együtt imádkozunk Máriával, Isten anyjával. Ránk bízza azt az imádságot, amely Jézus élete fölötti eseményeket mutatja be. Ez az Isten útja, és az ember útja is egyben. A Rózsafüzér imádság, a szemlélődő imádság eszköze. Máriával, Jézusra fókuszálunk. Erőtlenek leszünk, utat tévesztünk, ha nem abból építkezünk, amit nekünk ad az Egyház. Ha nem imádkozunk együtt Máriával, akkor sokszor beengedünk olyan gondolatokat, cselekedeteket is, ami nem krisztusi. Köszönjük meg, hogy az Úr ilyen ajándékot ad nekünk. Köszönjük meg Máriát, aki nem szűnik meg értünk imádkozni, mint gondos Anya. Legyen Ő mindennapi életünk erőforrása. Mindennap imádkozzuk el a Rózsafüzért. Legyen ez életünk, napjaink meghatározó része. Ha „beépítjük Őt mindennapjainkba, akkor az életünk is jó irányba halad. Az Érsek Úr kiemelte, hogy a saját életében is észlelte, hogy az élete, napirendje nincs rendben, ha valami miatt elmarad a napi Rózsafüzér imádság.

Végezetül arra kérte, buzdította a híveket, hogy legyen ez a mai ünnep egy közös elhatározás, hogy Márián keresztül minden nap Jézus Krisztusra figyeljünk, és így az Atyaistent tudjuk egész életünk során dicsőíteni.

Az ünnepi szentmise után kezdetét vette a hagyományos körmenet, melynek keretén belül újra felszentelésre került a Szathmáry Zoltán Úr anyagi támogatásából felújított Lurdi Barlang. A körmenet végeztével a hívek még visszatértek a templomba, ahol a szentségi áldást követően a himnuszokkal zárult az ünnepi szertartás.

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend