Határtalanul!

HAT-KP-1-2023/1-000908

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Pályázat címe: „A Szepesség értékeinek megismerése”

Iskolánk 7. évfolyamos diákjai, és tanárai 2024. április 9 – 12. között felejthetetlen napokat töltöttek a Szepességben a Határtalanul program keretében.

Amikor a téli szünet után megtudtuk, hogy iskolánk megnyerte a „Határtalanul! pályázatot, a szlovákiai szepességi körutazást hetedik évfolyam határtalanul örült! Így már nem is csoda, hogy noha kevesen vagyunk hozzászokva az ily korán keléshez, mindnyájan időben megjelentünk 2024. április 9-én az indulás helyszínén.

Hosszú autóbuszút után meg is érkeztünk a Gombaszögi-cseppkőbarlanghoz, amely kezdetnek nagyszerű választásnak bizonyult. A körbevezetés alatt rengeteg érdekes információt tudhattunk meg a barlang kialakulásáról, a cseppkövek képződéséről és a barlang felfedezéséről is. Egy rövid szünet után pedig már indultunk is tovább a következő állomásunkra, amely Krasznahorkán Andrássy Dénes és Hablawetz Franciska mauzóleuma volt. Itt bemutatásra került az egész mauzóleum, valamint megismerhettük Andrássy Dénes életét, házasságát és a mauzóleum építésének történetét.

Ezt követően Betléren megnéztük az Andrássyak, a történelmi Magyarország épségben fennmarad eredeti bútorokkal berendezet vadászkastélyát. A termek, szobák megtekintésével képet kaptunk az Anrássyak mindennapjaiból. Késő délután elfoglaltuk szállásunkat, amely Poprádon volt. A hotel, amelyben megszálltunk, jól felszerelt és otthonos volt. A vacsorát követően egy rövid városnéző túrára mentünk a belvárosban. A hazaérkezés utáni takarodóval le is zárult az első nap programja.

A második napon reggeli után indultunk az aznapi helyszínekre. Legelső állomásunk Késmárk volt, ahol megtekintettük az új evangélikus – és fatemplomot. A fatemplom a ma látható formájában 1717-ben készült el, kizárólag fából. Szomszédságában található az új evangélikus templom, amelynek egyik oldalkápolnájában alakították ki Thököly Imre mauzóleumát, ahol rövid megemlékezést tartottunk. Utána egy rövid sétát tettünk a késmárki várig.

A nap második állomása Szepeskáptalan volt, amely harminc épületből állófallal körülvett egyházi város. Meglátogattuk a Szent Márton Bazilikát, ahol a gótikus szárnyas oltár legszebb gyűjteményét láthattuk. Rövid séta után indultunk Lőcsére. Itt a városnézéskor megtudtuk, hogy a téglalap alapú főteret városfal veszi körül. Megcsodáltuk a városháza épületét és a külsőfalán található festményeket. Hallhatunk a szégyenketrecről is. Majd felidéztük a „Lőcsei fehérasszony és a Fekete város történetét”. Ezt követően megtekintettük és megismertük a Szent Jakab Bazilikát. Megtudtuk, hogy Lőcsei Pál alkotása a főoltár, amely egyben a világ legmagasabb gótikus oltára.

E nap minden állomásához készített az évfolyam egy-egy tagja egy-egy ismertetőt az adott helyszínről, amelyeket azoknál fel is olvastak.

A nap zárásaként még egy sétára indultunk a városban, amivel véget is ért a második nap.

Harmadik napon a szokásos reggeli után már indultunk is Ótátrafüredre, ahonnan feltúráztunk Tarajkáig. Itt különösen szép természeti látvány terült elénk, és tanulmányozhattuk élőben a magashegységek jellemzőit.  Nagyon érdekes volt számunkra a jégkatedrális megtekintése, ami különleges turista látványosság is. Az ezt követő út után egy rövid ebédszünetet tartottunk a Vörös Kolostor mellett, majd a Dunajecen tutajoztunk, ami alatt ismét rengeteg információval  gazdagodtunk.

A szálláson este vetélkedőt tartottak a tanulmányi kirándulás helyszíneivel kapcsolatban, ahol mindenki jól érezte magát. A tanulmányi kirándulás minden részt vevője egy kis emléket kapott a sok élmény mellé, pólót, amelyen a dátum mellett a határtalanul logója is rajta volt. Ezzel véget is ért a harmadik nap.

Kirándulásunk utolsó, negyedik napján a szobák rendbetétele és az összepakolás után megreggeliztünk és útra keltünk. Ezúttal Kassát csodálhattuk meg. Először a város történelmét és egyéb érdekességeket tudhattunk meg az idegenvezetőnktől, majd a Dómot csodálhattuk meg és leróhattuk tiszteletünket II. Rákóczi Ferenc sírjánál.  Kassai látogatásunkat a rodostói Rákóczi-ház megtekintésével zártuk. A fejedelem rodostói házának pontos másolata ez, ahol megismerhettük mindennapjait és személyes tárgyait. Rövid műsort, megemlékezést tartottunk, majd elhelyeztük koszorúnkat. A nap és a kirándulás zárásaként találkozhattunk Nagyidán az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes képviselőivel, tagjaival. Filmvetítés követően, közös beszélgetéssel, a táncpróbába való bekapcsolódással töltöttük el az időt. Sok információt tudtunk meg róluk, baráti kapcsolatok is alakultak.  

Ezután már csak a hazaút volt hátra, amely meglehetősen jó hangulatban telt el.

Összességében hatalmas élmény volt. Sok tudással, ismerettel gazdagodhattunk hazánk ezen egykori területével kapcsolatban.

Tarnai Mátyás és Pásztor Alex 7.c osztályos tanulók

Fényképalbumok megtekintése:

  1. nap
  2. nap
  3. nap
  4. nap

Előkészítő foglalkozás

Értékelő óra

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend