Lelki percek Illés Tímea tanárnővel 2024. május 6-án

Mindannyian tapasztaljuk, hogy tavaszi pompába öltözött a természet. Virágoznak a fák, madarak énekétől zeng az erdő, s a mező virágai színessé varázsolják a réteket. Május van. Pontosabban, tegnap volt május első vasárnapja. Így sok család nem csupán a madarak énekét hallhatta, hanem a gyermekek csodás anyák napi köszöntőjét, amivel hálát adnak édesanyjuknak, nagymamájuknak a szeretetükért, gondoskodásukért.

Már az ókortól kezdve fontosnak tartották, hogy méltón köszöntsék az anyákat. A görögök egykor az istenek anyját, vele együtt pedig az összes édesanyát ünnepelték.

Magyarországon először az 1920-as években ünnepelték az édesanyákat, a májusi Mária tisztelethez kapcsolódóan. A magyar kereszténység számára így az anyák napja egyben tiszteletadás Isten Anyjának, Szűz Máriának is.

Saját édesanyánkkal, nagymamánkkal való kapcsolatunk fokmérője lehet Isten Anyjának mélységes szeretete, türelme Fia iránt, Ő mintegy példaként jár előttünk a feltétlen szeretet kitaposott ösvényén. Amelyről mi, emberek hajlamosak vagyunk olykor letérni.

Az egész éves rohanásban sokszor megfeledkezünk jó szóval, csókkal, öleléssel, apró, jelképes ajándékokkal meghálálni mindazt, amit édesanyánktól, nagymamáinktól kapunk. Bizony még a dorgálást is, mert – bár sok idő telik el, míg megértjük – az is a javunkat szolgálhatja.

Égi édesanyánk, Mária úgy lett minden ember édesanyja, hogy a kereszten Jézus ránk bízta őt, és bennünket őrá. Jézustól kaptuk őt, aki így mindannyiunk édesanyja, aki oltalmaz, véd és segít bennünket, s mellettünk áll a próbatételek során is. Ezért kérjük bátran a Szűzanya pártfogását, közbenjárását, bízzuk szeretetére nehézségeinket, küzdelmeinket, terveinket, hiszen ő közbenjár értünk Istennél és egyszülött fiánál, Jézusnál. Forduljunk hozzá bizalommal, imádkozzunk hozzá, és ajánljuk magunkat az ő szentséges szívének oltalmába.

Végül egy Anyák napi Mária köszöntővel adjunk hálát Szűz Máriának:

Anyák napi Mária köszöntő

Május hónap legszebb napja, Anyák napja van ma,

Május hónap királynőjét köszöntse ez ima.

Királynő vagy szép Mária s nekünk édesanyánk,

Szívünk igaz szeretetét mondja feléd imánk.

Anyja vagy te mindnyájunknak, érezzük és tudjuk,

Gondjainkat, bajainkat ezért terád bízzuk.

Te vagy nékünk életünkben biztos menedékünk,

Példaképünk, hű segítőnk, ég felé vezérünk.

A teremtő nagy Istennek tisztaságos lánya,

Fiúisten édesanyja, Szentlélek mátkája.

Kedvességben, szelídségben tündöklő szép rózsa,

Életünknek végóráján mennynek tárt kapuja.

Szívünk szeret, míg csak dobog, ezt üzeni imánk,

Védelmezz e földi harcban minket édesanyánk.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend