Áldott e nap

Iskolánk nagyböjti lelki napját március 25-én tartottuk. Finta Judit tanárnő szervezése révén valósult meg a program, áldozatos munkáját ezúton is köszönjük! Az alábbiakban az ő beszámolója olvasható:

„Áldott vagy te az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse…” olvashatjuk Lukács evangéliumában. Március 25-én ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, mely Jézus fogantatásának, illetve a születése hírüladásának főünnepe. Bár a nagyhét miatt ezt április 8-án ünnepeljük idén, de iskolánkban ez a nap összefonódott a Laudato si’ Ferenc pápa Áldott légy kezdetű enciklikájának gondolatával, mely a közös otthon gondozásáról szól. Ezt a napot iskolánkban valóban áldottá tettük, hisz teremtésvédelmi lelki nappal kapcsoltuk össze.

A teremtésvédelem gondolata szépen összefonódik Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepével, hiszen a célunk, hogy a teremtett világban meglássuk az Isten arcát.

„Isten látta, hogy ez jó!” – olvashatjuk a Bibliában. Isten jónak teremtette ezt a világot, de az emberek ezt bizony nem hagyták jónak. Folyamatosan pusztították és ma is pusztítják, kizsákmányolják.

Mindannyiunk hangja kell ahhoz, hogy visszafordítsuk ezt a pusztulást! Mert mindannyiunk életéről, közös otthonunkról, a Földről van szó, melyet hatalmunkban áll megvédeni és meg is kell védenünk!

A nap felhívta a gyerekek figyelmét a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás életünkre gyakorolt súlyos hatásaira. Az alsó tagozatos kisdiákok egy teremtésvédelmi imaösvényen vettek részt, melynek célja az volt, hogy a teremtmények hangjára figyeljenek fel a gyerekek. Minden osztály növényekből, kövekből, gyümölcsökből egy szép tálcát készített erre a napra. Nyitott szívvel és füllel hallgatták Nyíri Andrea előadását, aki a KAPI teremtésvédelmi munkacsoportjának a vezetője és a Naphimnusz Egyesület tagja. Sinkovics Tünde tanárnő a 4-5. osztályos diákokat szintén a teremtésvédelmi imaösvényen vezette végig. Látták a gyerekek az égen úszó felhőket, a ragyogó csillagokat, hallhatták az éltető víz csobogását, köveket, növényeket tapinthattak, virágok illatát érezhették, a gyümölcsök zamatát ízlelhették meg. Nagyon ügyesen találták ki az énekesmadarakat hangjukat hallva. A fülemüle hangját nem találták el, de a harkály kopogása mindenki számára ismerős volt. Végül egymás felé fordulva köszönték meg a Jóistennek az osztálytársakat, tanító néniket, de gondoltak azokra a nélkülöző gyerekekre, akik szegénységben, háborúban, nélkülözésben élnek.

Az osztályfoglalkozások során lehetőség volt filmnézésre, amely arról szólt, hogy állatok egy csoportja azt szeretné kideríteni, mi az oka a vízhiánynak. Míg végül rájönnek, hogy az emberek okozzák a bajt, hisz gátat építenek. Mesét néztek a gyerekek, de sajnos ez ma már a szomorú valóság. Volt még lehetőség virághajtogatásra, és a környezetvédelemmel kapcsolatos digitális feladatok megoldására.

Közben nemcsak a környezet, hanem a lelkek tisztaságára is figyelem került, hisz mind a Főtemplomban, mind a Barátok templomában folyamatosan várták a szentgyónásra a gyerekeket a gyóntató atyák. Így a szentmisére már megtisztult lélekkel indulhattak. A 6-12. osztályos diákok Kerekes Gábor atya szavai által erősíthették meg a felelősségérzetüket a teremett világgal szemben.

Az 1-5. osztályosok Kelemen Zoltán plébános atya prédikációján gondolhatták végig, miért is szebb egy természetes anyagból készült kereszt, vagy miért is örül a maci a méznek, ha nem műanyagban tárolják, ami nagyon sokára bomlik le a természetben. Beszélt a kipusztuló növény-és állatvilágról, a globális felmelegedés hatásáról. A szentmise Szent Ferenc Naphimnuszával kezdődött, melyet a 4.c osztály mutatott be az általuk készített rajzok felmutatásával, szavalattal, melyet Sinkovics Tünde tanárnő tanított be. Szent Ferenchez kapcsolódtak a szentmiséken elhangzott énekek is, hisz Zeffirelli Napfivér, holdnővér című filmjének zenéje is elhangzott, köszönet érte Jámbor Imre tanár úrnak, Nagy Gabriellának és Mizsei Ottó kántornak.

A felsős és gimnazista diákok egy teremtésvédelmi keresztutat tekinthettek meg filmen, mely Jézus szenvedéséhez hasonlította a szennyezettségtől pusztuló világunkat. Példának állította számunkra a Veronikához, Cirenei Simonhoz hasonló apró lépéseket a természetvédelemre. Szelektív hulladékgyűjtés, a pazarlás visszaszorítása, kevesebb fogyasztás.

11 órától a moziban a Taníts meg repülni című filmet tekintették meg, amely egy olyan fiúról szólt, aki olyan, mint a legtöbb mai fiatal. Számítógépezik, telefonozik folyamatosan, mígnem ornitológus apjához vakációra nem küldi az édesanyja. Itt apja a vidékükön kihaló félben levő lilikéket keltet és meg akarja őket tanítani egy sárkányrepülővel repülni. Ám mindezt a fia teszi meg és a kísérlet sikerül. A film után még meglepetés vendégek is érkeztek. Zelenák Attila a Sasközpont egy munkatársa érkezett a diákokhoz, aki röviden elmondta a Sasközpont működésének a lényegét, a hozzájuk érkező beteg vagy balesetet szenvedett madarak megmentésének fontosságát. Végül megmutatott a publikumnak egy lassan már öt éve áramütést szenvedett macskabagolyt, akit már soha nem tudnak a természetbe visszaengedni, hiszen csak egy szárnya ép.

Áldott volt e nap, hisz a szentgyónás, a szentmise a keresztények legnagyobb ünnepére, a húsvétra készítette fel a gyerekeket, ugyanakkor a keresztút filmben elhangzott Vigyázz a madárra című dal soraihoz kapcsolódva értették meg a diákok: „Építsd a kertet hát tovább, s közben a Mindent jól vigyázd.”

Finta Judit

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend