Lelki Percek 2023. november 20-án Balláné Nagy Katalin nyugalmazott igazgató asszonnyal

Az egyik legnagyobb magyar szentünkről, mennyei példaképünkről Árpádházi Szent Erzsébetről hallhattunk megemlékezést.

XVI. Benedek pápa így ír Szent Erzsébetről: „Az egyház igazi leánya volt, konkrét tanúságtételével Krisztus szeretetét tette láthatóvá az emberek között.”

Szent Erzsébet az egyik legjobban dokumentált középkori szent, életét, legendáit számos, különböző nyelven íródott mű őrzi. A magyaron kívül több nemzet is saját szentjeként emlegeti. Életpéldája azóta is hatással van a karitászra, a családi életre, az irodalomra, költészetre és a képzőművészetekre.

De ki is volt ő valójában?

1207- ben született Sárospatakon. Édesapja II. András (Endre) magyar király, édesanyja Merániai Gertrúd. Erzsébet kicsi korától gyakran alamizsnálkodott, és elvonulásra hajlamos természete miatt néha játék közben is be- beugrott a templomba picit imádkozni. Később csodálatos anya lett, három gyermeknek adott életet. Életét számos csoda kísérte, a fiatalasszonyt már életében szentként tisztelték.

Erzsébet a felebaráti szeretet szentje. Tudta jól használni vagyonát, nem ijedt meg környezete rosszallásától. Arra bíztat példája, hogy vegyük észre a rászorulót, és ne ijedjünk meg környezetünkben felhangzó ellenvetéstől sem, hanem Isten erejével járjunk a Krisztusi úton. Szent Erzsébet életéből a rózsacsoda a legismertebb. Ezért is ábrázolják többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában.

1235- ben megtörtént szentté avatása. Édesapja megélte lánya szentté avatását. A szentté avatásakor az oltárra helyezett ereklyére maga II. Frigyes tette rá saját császári koronáját, amikor azt az oltárra helyezték. Tisztelete a világ minden részén hamar elterjedt, és az óta is töretlen.

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend