Határtalanul – 2023

HAT-KP-1-2022/1-000218

HAT-KP-1-2022/1-001164

 Erdélyi körutazás a 7. évfolyam „A” és „B” csoportjának

 A jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Iskola 7. évfolyamos diákjaival 2023. március 27-31. között felejthetetlen napokat töltöttünk Erdélyben a Határtalanul program keretében.

Hétfőn hajnalban indultunk el két autóbusszal erdélyi kirándulásunkra.

Az első megállónk Aradon volt, ahol a 13 aradi vértanúról emlékeztünk meg egy kis műsor keretében, majd gyertyát gyújtottunk, és elhelyeztük az emlékműnél a koszorúinkat.

A következő állomásunk Máriaradna volt, ahol sok érdekességet tudtunk meg.  

Ezt követően Dévánál álltunk meg.  Az odavezető úton egyik társunk az autóbuszon felolvasta Kőmíves Kelemenné balladáját.

Gyulafehérváron ismertetőt hallgattunk meg a város történelméről, majd megtekintettük a nevezetességeket.

Nagyenyeden meglátogattuk a Bethlen Gábor Kollégiumot, ahol társaink elmesélték a két fűzfa történetét.

Torockón, az első szálláshelyünkön nagyon szívélyesen fogadtak bennünket.

A második nap megismertük Torockó történelmi, természeti értékeit. Megtekintettük a község múzeumát. A múzeumlátogatás után a Tordai-hasadékhoz mentünk, ahol túráztunk.

Következő állomásunk Bözödújfalu, az elárasztott falu volt. Itt elénekeltük közösen a Székely-himnuszt, elhelyeztük a koszorúinkat, és az egyik társunk hangszeres játékát is meghallgathattuk.

Segesváron megnéztük a város nevezetességeit, majd rövid kitérőt tettünk Fehéregyházára, ahol a Petőfi múzeumot tekintettük meg. Ezt követően szállásunkra mentünk, Nyikómalomfalvára. Ezen a napon is nagyon sok élménnyel gazdagodtunk.

Harmadik nap programunkat Parajdon kezdtük, ahol a sóbányát tekintettük meg. Az idegenvezető elmondta a fontosabb információkat a bányáról és annak történetéről.

A sóbánya után utunk a Békás-szoroshoz, illetve a Gyilkos-tóhoz vezetett. A Békás-szorosnál a patak mellett sétálva, gyönyörű látványban volt részünk. A Gyilkos-tó történetét is megismertük és megcsodáltuk annak természeti szépségét.

A szállásra visszatérve, vacsora után a helyi táncegyüttes tagjainak vezetésével táncházon vettünk részt. Sok lépést elsajátítottunk, mely az itteni kultúrára jellemző, és egy vidám estét töltöttünk el együtt.

Negyedik napon első úticélunk Marosvásárhely volt. Először a Kultúrpalotát néztük meg. Az idegenvezető előadásából sok érdekes információt tudhattunk meg. Ezután elsétáltunk a Teleki Tékába, ahol megtekintettük a könyvtárat és a Bólyai családról szóló kiállítást. A kötött programok után érdekes feladatot kaptunk szabadidőnk eltöltésére. Kisebb csoportokban kerestük fel Marosvásárhely egy-egy nevezetességét. Ezután ismét útra keltünk. Következő állomásunk a Rhédey-kastély volt. Útközben meghallgathattunk néhány információt a Nyárád-menti településekről. Megismerhettük történetüket, legfőbb nevezetességeiket és kultúrájukat. Időközben megérkeztünk a kastélyhoz. Hallhattuk a kastély kacifántos történetét, és érdeklődve figyeltük, hogy az angol királyi családban is magyar vér csörgedezik. Utunkat folytatva, Korondra érkeztünk. Itt megcsodáltuk a hagyományos népi fazekasság termékeit, majd a szabadidőben vásárolhattunk szüleinknek, ismerőseinknek ajándékot.

Vacsora után kezdetét vette az utolsó esténk, egy izgalmas vetélkedőre került sor. Nagyon érdekes és élvezetes volt a verseny, aminek eredményhirdetésén kiderült, hogy mindenki szuperül teljesített, ezért jutalmunk emléklap és egy Határtalanul feliratú póló volt.

Az utolsó napon is korán keltünk, hogy időben el tudjunk indulni hazautunkra. Aznapi első úticélunk Bánffyhunyad volt, ahol a református templomot néztük meg. Ezután elindultunk Nagyvárad felé, de útközben Király-hágón tartottunk egy rövid pihenőt. Nagyváradon a bazilikáról és Szent Lászlóról érdekes előadást hallgathattunk meg.  

Ez volt az utolsó látnivalónk Erdélyben, ami után már a határátlépés következett, és néhány óra múlva véget is ért kirándulásunk.  Kissé fáradtan, ám annál több élménnyel gazdagodva tértünk haza. Hosszú, érdekes és tanulságos kiránduláson vehettünk részt, mely örök emlék marad mindannyiunk számára.

                                                                                   Lengl Katalin

Képes összefoglalónkat ide kattintva érheti el:

A csoport

B csoport

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend