Lelki Percek 2023. január 16-án Hangácsi Ágnes tanárnővel

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

A mai Lelki Percekben arra keressük a választ, hogy a hozzáállásunk, a lelkületünk vajon mennyire befolyásolja azt, hogy hogyan látjuk embertársainkat és a körülöttünk lévő világot.

Ebben segít majd nekünk az a történet is, amit mindjárt elmesélek nektek!

Egy öreg bölcs üldögélt a Korinthusba vezető út szélén. Egy idegen, aki a városba igyekezett, rövid pihenőt tartva beszélgetni kezdett vele.

-Milyenek itt az emberek? – tudakolta az idegen.

-Hová valósi vagy? – kérdezett vissza az öreg bölcs.

-Athéni vagyok.

-És felétek milyen emberek laknak? – kérdezett tovább az öreg.

-Ne is kérdezd, rettenetes társaság! Mind csaló, lézengő, lusta, önző. Ezért is jöttem el onnan.

– Nincs szerencséd! – mondta erre a bölcs. Korinthusban sem jobb a helyzet. Itt is csupa csalóval és lézengővel fogsz találkozni.

Erre a vándor búsan folytatta az útját.

Nem sokkal később újabb idegen állt meg az öreg mellett. Őt is az érdekelte, hogy milyen emberek laknak abban a városban, ahová éppen tart. A véletlen úgy hozta, hogy ő is Athénból tartott Korinthusba. Neki is feltette az öreg bölcs a kérdést, hogy ott, ahonnan jön milyenek az emberek.

-Nagyszerű emberek élnek ott! Barátságosak, segítőkészek és nagyon becsületesek – válaszolta nem kis büszkeséggel az idegen.

-Nagy szerencséd van – mondta az öreg. –Korinthusban is ugyanilyen nagyszerű embereket találsz majd.

A vándor vidáman, fütyörészve folytatta útját a város felé!

A két beszélgetést végighallgatta egy fiatalember, aki gyakran időzött az öreg társaságában. Felháborodottan csattant ki:

-Nagyot csalódtam benned! Sose hittem volna, hogy Te is ennyire kétszínű vagy!

Az öreg mosolyogva csitította:

-Tévedsz fiatal barátom! Tudod, a világ a szívünkben tükröződik. Akinek a szíve tele van gyanúval, az mindenhol csalókkal fog találkozni. De akinek a szívét jóindulat tölti el, az a világon mindenhol barátságos emberekkel fog találkozni, bárhol jár is!

Bizony ebből a történetből is láthatjuk, hogy mennyire nem mindegy, hogy mi hogyan állunk a dolgokhoz. Ha jóindulattal, a jószándékkal közeledünk embertársainkhoz, nagyobb valószínűséggel fogjuk bennük a jót észrevenni.

Ne felejtsétek azt se, hogy egy pár kedves szó vagy csak egy őszinte mosoly is sokat jelenthet a körülöttünk lévőknek! Ugyanígy igaz az is, hogy a mogorvaság vagy egy rosszindulatú mondat a legszebb napot is tönkre tudja tenni!

Kívánom, hogy lakjon mindannyiunk szívében jóság és szeretet, hiszen minden könnyebb akkor, ha békében és szeretetben éljük mindennapjainkat!

Ennek reményében kívánok a Jóisten áldásával kísért szép hetet mindenkinek!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend