Miért nem működik a „Százszor megmondtam”?

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita Phd, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docensének előadását hallhatta a szép számmal megjelent közönség 2022. december 7-én, szerdán, iskolánk sportcsarnokában.

A főként pedagógusokból és szülőkből álló publikum – Demeter Sándor igazgató úr meghatóan személyes felvezetőjét követően – egy nagyon tartalmas, információkban és humorban bővelkedő, közel kétórás előadást hallhatott „A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia fejlesztése” alcímmel. A neveléskutató asszony személyisége, lendületes, humoros stílusa, konkrét példákkal, anekdotákkal és szemléltetéssel is tarkított előadása nagy tetszést aratott a jelenlévők körében.

Dr. Pécsi Rita előadásában azt próbálta átadni a közönségnek, hogy az IQ mellett az embereknek van más intelligenciatípusa is, amely sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a boldogulásunkat, a sikerességünket, a tanulásunkat, a kapcsolatainkat, a személyiségünk fejlődését. Ez az érzelmi intelligencia.

A neveléskutató szerint az érzelmi intelligencia nagyon is nevelhető, fejleszthető terület, és ehhez az érzelmi hálóhoz olyan egyszerű, hétköznapi eszközökkel lehet hozzáférni, mint a beszélgetés, játék, szituációs játékok, a művészet, az éneklés, az együttlétnek a legkülönbözőbb formái. Ez minden emberben ott van, mint lehetőség, azonban rendkívül időigényes folyamat, amely sajnos kimarad az iskolarendszerből is. Elhangzott, hogy ha nem vagyunk érzékenyek arra, hogy ezt az érzelmi intelligenciát megkapják a gyermekek, családtagok, akkor ez nem fejlődik ki.  Pedig a fontosabb érzelmi intelligenciakészségek, mint az empátia, együttműködés, kapcsolódó képesség, tűrőképesség, alkalmazkodóképesség, rugalmas problémamegoldás, kreativitás az életünk minden területén nagyon fontosak lennének.

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita felhívta a figyelmet arra is, hogy a hosszútávú memóriába is csak az az információ jut be, amihez élmény is kötődik. A készségfejlesztés nevelési módszereire ezért több időt kellene szánni: kevesebb ismeretanyaggal, mélyebben, több élménnyel kell átadni a tudást, mert az érzelmi kötődés képességének a hiányában nem fog működni a „Százszor  megmondtam…”

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend