Lelki percek 2022. december 12- én Jakusné Kiss Ágnes tanárnővel

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Tegnap, advent 3. vasárnapján meggyújtottuk az adventi koszorún a rózsaszín gyertyát, az öröm gyertyáját. Advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, más szóval Gaudete vasárnap, ami annyit jelent, Örvendjetek. A Gaudete szó Pál apostol filippiekhez írt leveléből származik, mely így szól: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Újra mondom: Örüljetek! Ismerje meg mindenki a ti szelídségeteket! Az Úr közel van! Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók, hanem minden helyzetben hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!”

Gaudete vasárnappal kezdetét veszi az advent második fele, a közeledő karácsony miatt a hátralévő napok alaphangja az öröm. Felhívás tehát számunkra Örüljetek!

De lehet-e vajon örülni, amikor annyi baj van a világban? Lehet-e parancsra örülni, amikor olyan sok nehézséggel és kihívással küzdünk minden nap?

Képzeld el most Máriát, aki Józseffel együtt, várandósságának utolsó napjaiban, szamárháton döcögött Betlehem felé. Biztos vagyok abban, hogy a szíve tele volt kérdéssel, aggódással, de ugyanakkor örömmel és bizalommal is.

Lehet, hogy Mária nem erre vágyott, nem erre számított. De egy biztos: tudott örülni annak, ami éppen volt, és nem amiatt elégedetlenkedett, ami hiányzott.

Mivel az öröm csöndes, nem kirívó, könnyebben megbújik a háttérben, nekünk kell tudatosan észrevennünk. Ez a keresés létszükséglet, mert csak az örömteli lelkület képes befogadni, elengedni, szabaddá válni. A kesernyés, borúlátó gondolkodás túlságosan eltelít, bezár, önmagunkba fordít. Az adventi csönd épp ezért tud még inkább örömre hangolni, és növelni bennünk a hálás lelkületet.

Elhoztam nektek az öröm tízparancsolatát. Hallgassátok és fogadjátok meg az elhangzottakat.

  1. Minden reggel hűségesen kérd Istentől az örömöt.
  2. Mosolyogj, és tanúsíts nyugalmat kellemetlen helyzetben is.
  3. Szívből ismételgesd: “Isten, aki szeret engem, mindig jelen van.”
  4. Szüntelenül törekedj arra, hogy az embereknek csak a jó oldalát lásd.
  5. Könyörtelenül űzd el magadtól a szomorúságot.
  6. Kerüld a panaszkodást és a kritikát, mert ezeknél semmi sem nyomasztóbb.
  7. Munkádat örömmel és vidáman végezd.
  8. A látogatókat mindig szívesen, jóindulattal fogadd.
  9. A szenvedőket vigasztald, magadról felejtkezzél el.
  10. Ha mindenütt az örömet terjeszted, biztos lehetsz abban, hogy magad is rátalálsz.

Uram, Jézus! A karácsonyhoz közeledve adj nekem igazi örömöt, a Te születésed ünnepét váró örömöt! Jóságodra és szeretetedre vágyom, amelyek messiási ajándékaid számomra és minden ember számára. Gyógyítsd meg lelki vakságom, hogy lássak és felismerjelek téged, mint Megváltót. Ámen

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend