Lelki Percek április 4-én Erős Erzsébet tanárnővel

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Jézus azt mondja: „Boldogok, akik békességben élnek”! Néha mi is olyan szépen, békességben megvagyunk, hogy öröm nézni. Máskor meg veszekszünk odahaza épp úgy mint az utcán. Ilyenkor mintha azt mondanánk Jézusnak: „Kemény beszéd, ki hallgatja”?

Azok az emberek, akik 2000 évvel ezelőtt Jézus idejében éltek, hasonlítottak hozzánk. Voltak, akik keresték Jézust, hogy hallgassák tanítását, mert szerintük: „Soha senki nem beszélt még így” (Jn 7, 46), mások meg nem akarták Őt hallgatni, mert úgy gondolták: „Kemény beszéd, ki hallgatja”?(Jn 6, 60).

Ha Jézus hallgatott volna, nem törődtek volna vele az emberek. Jézus azonban sokkal jobban szeret minket, minthogy hallgasson. Mindent elmondott amit a Mennyei Atya üzent nekünk. Azt is, amit nehéz megtenni, és amit nem szívesen hallgattak. Ezért aztán sokan haragudtak rá. Azok voltak Jézus ellenségei, akik féltették hatalmukat, irigykedtek rá, ezért aztán elhatározták, hogy elhallgattatják.

Jézus nagyon jól tudta, hogy ellenségei mit terveznek ellene, mégis tovább hirdette az igazságot. Nem félt, mert a Mennyei Atya Vele volt. Megjövendölte barátainak, hogy Jeruzsálemben elfogják, és halálra ítélik. De azt is megjövendölte, hogy harmadnapra feltámad.

Jézus – szokása szerint – húsvétra Jeruzsálembe készült. Amikor a városhoz közeledett, elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: „Menjetek a közeli faluba. Találtok ott egy megkötött szamarat csikajával. Oldjátok el, és vezessétek ide. Ha valaki szólna érte, mondjátok, hogy a Mesternek szüksége van rá. Akkor rögtön elengedi.” A tanítványok elmentek, s úgy tettek, ahogy Jézus megmondta nekik. Elhozták a szamarat és csikaját, azután ráterítették köntösüket, és felültették rá Jézust. Az emberek közül sokan jöttek elébe, a földre terítették ruhájukat, mások ágakat tördeltek a pálmafákról, és az útra szórták. Amikor Jézus beért Jeruzsálembe, az egész város izgalomba jött. Így kiáltoztak: „Hozsanna Dávid Fiának”.

Virágvasárnap olyan minden a templomban, mintha maga Jézus érkezne. Nálunk nincsen pálmaág, ezért inkább friss hajtású barkát tartanak a kezükben. A templom Jeruzsálemet jelképezi, a körmenet pedig az ünnepélyes bevonulást.

Mi is Jézust köszöntjük, Jézus érkezésének örülünk Virágvasárnap, melynek ünnepe a következő vasárnap lesz.

A tanárnő így zárta gondolatait: Áldott, békés hetet kívánok mindenkinek!

A Lelki Percek végén Lajkó Anita tanárnő énekét hallhattuk gitárkísérettel.

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend