„Legyen minden nap mézes nap!”

További képek itt!

Ezzel a mondattal indult a „mézes reggeli” iskolánkban 2019. november 14.-én.  Molnár György a Jászsági Szatmári László Méhész Egyesület vezetője, valamint a Jászsági Mézlovagrend 5 tagja tartott filmvetítéssel, különféle méhészeti szemléltető eszközökkel egybekötött előadást a méz hasznosságáról, készüléséről, felhasználásáról. Iskolánk ebédlőjében egymást váltották a délelőtt folyamán az alsó és felső tagozatos osztályok. És, hogy miről is szólt az előadás? Íme:

Ugye hallottátok már, a mondást, hogy édes, mint a méz? A méz nem csak édes és finom, de nagyon egészséges is. Ha télen köhögtök, betegek vagytok, akkor naponta egy-két kanál méz segíthet abban, hogy gyorsabban gyógyuljatok meg. Vajon miért lehetséges ez? A válasz nagyon egyszerű: a mézben sokféle vitamin megtalálható (például A-, B-, és C-vitamin. ), valamint olyan alkotóelemek, amelyek segíthetnek a megfázás vagy a láz legyőzésében.

A mézet nem csak akkor érdemes enni, kanalazni, ha betegek vagytok. Segíthet akkor is ha rosszul alszotok, étvágytalanok vagytok. Ha sokat sportoltok, vagy túl sok a tanulnivaló, energiát is nyerhettek belőle, így kevésbé fáradtok el.

Olyan „adatokra” is fény derült, mint, a szorgos méhecskéknek egy kilogramm méz összegyűjtéséhez négymillió virágot kell meglátogatniuk. Eközben 170 ezer kilométert repülnek, ez körülbelül annyit tesz, mintha négyszer megkerülnék a Földet. A színes és illatos virágok odacsalogatják a méheket, azok pedig repkedve, táplálékot keresve juttatják az egyik növényről a másikra a virágport. Tehát a méhek nélkül a zöldség- gyümölcsök nagy része nem létezne.

Végezetül felvetődött a kérdés: Hogyan egyem a mézet?

A mézet igen sokféleképpen lehet fogyasztani. Édesítheted vele a reggeli teát vagy a müzlit, uzsonnára ehetsz mézes kenyeret, vagy egyszerűen csak önmagában néhány kiskanállal naponta. És ha igazán jót akarsz aludni, hogy reggel kipihenten, fitten tudj iskolába menni, akkor lefekvés előtt igyál meg egy bögre langyos mézes tejet.

Az előadás után diákjaink jóízűen kóstolgatták a Mézlovagrend tagjai által kínált különféle mézfajtákat, haraptak nagyokat a mézes- vajas kenyérbe, és kortyolgatták a hársfamézzel ízesített forró teát.

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend