“Érik a szőlő”

További képek itt!

Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele….csendült fel a nóta iskolánk udvarán 2019. szeptember 13.-án pénteken, ami nálunk igen szerencsés napként zajlott, illetve zárult, hiszen nagysikerű szüreti mulatság kerekedett a napközis tanítványaink között.

Immár hagyománnyá „érlelődött” ez a rendezvény iskolánkban, valamint az is, hogy igen jó időben, napos, meleg őszi időben van ilyenkor részünk.

Forgács Lászlóné Zsuzsa néni, valamint férje Forgács Laci bácsi, illetve Mezősi Peti bácsi már hetek óta készült arra, hogy mindenki aki részt vesz ezen a rendezvényen, egy kicsit bepillantást nyerjen a régi, illetve a mai korok szüreti hangulatába….Sokan talán hallanak otthon nagymamáktól, nagypapáktól, idősebb rokonoktól ezekről a szép és sokszor várva-várt eseményről, de sokszor csak egy-egy hagyományőrző rendezvény által jutunk hozzá, hogy mi is részeseivé váljunk eme élménynek.

És, hogy mi is várta az ide ellátogatókat?… Először is sok sok szőlő, must, zsíros kenyér lila hagymával, és fergeteges hangulat, melyet a Viganó Iskola néptáncosai szolgáltattak, akik szintén iskolánk tanulóiból „verbuválódtak” össze..

De nézzük is sorjában, hogyan is zajlott ez a pénteki délután..

Napközis csoportjaink délután 2 órakor gyülekeztek iskolánk udvarán (1.,2.,3.,4.,osztály).

Hatalmas puttonyokban sorakoztak már itt a „szőlőhegyek” is, melyet Resch Tamás atya szentelt, illetve áldott meg. Majd közösen elimádkoztuk a Mi Atyánkat, és kezdetét vette a rendezvény.

Forgószínpad szerűen zajlottak az események, hiszen 16 napközis csoportról volt szó. Így volt aki éppen a tantermében a napközis tanító nénik segítségével színezett, hajtogatott ( természetesen szőlővel kapcsolatos dolgokat, szőlőlevelet, parafadugókat, kishordókat, …), a másik csoport akkor éppen zsíros kenyér partin vett részt az udvaron( nincs is annál jobb ilyenkor finom lila hagymával), ugyancsak a következő csoport akkor mustot kóstolt, melyet az előző percekben préselt igazi régi szőlőpréssel Forgács Laci bácsi ( ilyet sem látni  már manapság, volt is nagy sikere neki.), a többi csoport már akkor éppen a táncházba sorakozott, hogy ellessék a táncoslábú Viganósoktól a „táncos lépéseket”..

Természetesen ittunk is a rendezvény, és a saját egészségünkre, hiszen a frissen préselt szőlőlé, azaz a must igen finom nedűnek bizonyult gyermekeink körében.

És ez így ment írhatnám azt, hogy kivilágos-kivirradtig, de ez sajnos nem igaz, mert minden jó véget ér valamikor…Ez is véget ért, hiszen vége lett a napközinek, megérkeztek a szülők, bár akkor még javában szólt a zene, így voltak olyan gyerekek akik szüleiket is invitálták még egy kis szüreti táncra, akik között azért akadtak olyanok akik be is álltak egy-két lépésre, hiszen péntek délután révén talán már nem volt olyan sietős a hazamenetel.

Iskolánk egy plakát keretében majd szeretné megörökíteni ezt a „koopprodukciót”, így Forgácsné Zsuzsa néni már idejében kiadott minden napközis csoport részére egy mandalát, és ezt a napokban várja is vissza a csoportoktól kiszínezve…,így akik nem vettek részt ezen az eseményen, azok is el tudják majd képzelni, hogy micsoda színes, érdekes nagysikerű „kavalkádról”volt is szó. Akik pedig ott voltak, azok pedig majd nosztalgiával gondolhatnak arra, hogy milyen jó is volt ez „szüreti mulatság”….milyen jó lenne még most is ott lenni..

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend