Lelki percek Illés Tímea tanárnővel 2023. december 18-án

Örömvasárnap

Advent harmadik vasárnapján, ezüstvasárnapon még közelebb kerülünk a várva várt csodához, amely december 24-én, szenteste vár minket. Az adventi koszorú harmadik gyertyája az örömet jelképezi, amivel a várakozás még inkább szeretettel telibbé válhat. A hit és a remény mellett most már nemcsak az ünnepi készülődés hangulata, hanem az öröm is a lelkünkbe költözik. Ezen a napon is érdemes arra gondolnunk, mennyire lehetünk hálásak azért, amink van.

Az adventi időszak a várakozásról szól, amely hétről hétre növekszik a szívünkben, és egyre jobban érezzük, hogy ez a néhány hét valami különlegeset nyújt számunkra.

Nemcsak azért, mert miközben odakint hideg van, a hulló hó látványában gyönyörködve forró kakaót lehet szürcsölgetni a meleg szobában, hanem azért is, mert a lelkünkben változás megy végbe.

Nincs olyan időszaka az évnek, amely ennél csodálatosabb lenne. Számot vetünk, mérlegelünk, és a mézeskalács vagy bejgli sütése közben az idő szinte megáll, és az öröm érzése járja át egész lényünket. Egyrészt azért, mert rádöbbenünk, mennyire szerencsések vagyunk, másrészt azért, mert érezzük:

Megosztjuk egymással az időnket, valami fontosat tanítunk egy szerettünknek és ezáltal a lelkünk valami kitörölhetetlen, örömteli emlékkel gazdagodik.

Advent harmadik vasárnapja arról szól, hogy hálásak vagyunk azért, amink van.

Ez az élet más területeire is igaz.

Ha szorgalommal és kitartással tesszük a dolgunkat, miközben örömünket leljük benne, akkor egész évben érezhetjük azt, amiről az Advent szól.

Fontos, hogy tudjuk értékelni azt, amink van, és azt is, amiért megdolgoztunk.

Az örömöt és a boldogságot bármilyen apró cselekedetben vagy gesztusban megtalálhatjuk.

A legfontosabb a mai rohanó világban az, amikor a szeretteinkkel vagyunk, vigyázunk egymásra és szeretetet adunk át, amely által meg lehet találni a hála érzését.

Örömvasárnapon a harmadik gyertya meggyújtása azt jelképezi, hogy nem vagyunk egyedül, ha minden értékes percet szeretetben, békességben és nyugalomban a szeretteinkkel töltünk.

Az öröm kevésbé láthatóbb dolog, mint egy mosoly, ugyanakkor ha hálásak tudunk lenni azért, amink van, akkor egyértelműen láthatóvá válik.

Jézus nem véletlenül tanította, hogy

Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket (Jn 13,34;15,12)

Ha ezt szem előtt tartjuk, még közelebb kerülünk az adventi csodához.

Végül ezzel az adventi mesével kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt!

ADVENT  ANGYALAI

„Azt mesélik, hogy advent idején négy angyal érkezik a Földre…Az első, csak jár-kel az emberek között, de azok annyira „készülődnek” az ünnepekre, hogy sokszor észre sem veszik, ki van közöttük. Az angyal, azért száll le az égből, hogy megnyissa a lelkeket egymás felé. 
A második angyal aranyszálból szőtt kosarat tart a kezében. Ez a kosár nagyon törékeny, de az angyal türelmes és kitartó, embertől emberig haladva kutatja azt, amivel megtöltheti. Azt keresi, ami súlytalan, végtelen, nem kerül semmibe, mégis mindennél többet ér. Keresi a reményt, a hitet és a szeretet. Ezekből aztán az angyalok fényes csillagokat készítenek, hogy az emberek felemeljék a tekintetüket, és az égre nézve, szívüket boldogság töltse el.
A harmadik angyal ünnepváró embereket keres, és ha talál, örömében megérinti őket egy fénysugárral. A fény ragyogni kezd az emberek szívében, lelkükbe békesség, a szemükbe csillogás költözik, a világ megtelik várakozással.
A negyedik angyal, kezében lantot tart, és énekel a tiszta szívű embereknek. Sok apró angyal kíséri, együtt zengik a béke, a szeretet és a születés dalát. Énekükkel felébresztik a földben szunnyadó magvakat, daluktól nőni kezd a fény, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.”

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend