Lelki Percek 2023. december 4–én Erős Erzsébet tanárnővel

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Idén december 3–án vette kezdetét Advent, a karácsonyra való előkészület időszaka. A templomokban, otthonokban tegnap meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát. Kérem, hogy most a tantermekben is lobbanjon fel az első gyertya lángja. – Eközben Hajdú Jázmin és Bagi Délia  3.a osztályos tanulók eléneklik az Adventi hírnök :friss fenyőág című éneket.-

Advent szó a latin „Adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, ami megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozásunk négy héten át tart, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az élet Urát.

Az újkor adventi szimbólumának számít az adventi koszorú. A fenyőágakból font koszorúra elhelyezett négy gyertya az adventi időszak négy vasárnapjára utal. A gyertyák színe lila ( a bűnbánat színe ), egyet kivéve ( ami rózsaszín ) : ezek együttesen szimbolikusan azt jelzik, hogy a bűnbánati időszak harmadik vasárnapján van okunk az örvendezésre is, mert az Úrjövet már közel van.

A pirkadat előtt, hagyományosan hat órakor bemutatott szentmisék, az úgynevezett rorate misék az adventi időszak liturgikus sajátosságának számítanak. Mivel bűnbánati időszakról van szó, ilyenkor a templomi oltárokat nem díszítik virággal, a miséző pap pedig lila miseruhát ölt. Az adventi készületünk legyen tudatos várakozás. Éljük át ugyanazt a Messiás – várást, amely az ószövetségi választott nép lelkében élt. Várjuk úgy Jézus eljövetelét, mint ókori elődeink, akik teljes reménységgel és bizonyossággal imádkozták nap mint nap, : Jöjj el Uram!

December 6 – án Szent Miklós püspökre emlékezünk.

Valószínűleg Kr. u. 245 – ben született a kis – ázsiai Anatóliában, Patara városában, gazdag szülők gyermekeként. Korán árvaságra jutott. Kolostorba költözött, ahol nagybátyjának, Patara érsekének felügyelete alatt nevelkedett. Megszeretve a kolostori életét, a papi hivatást választotta.

Anatólia fővárosában, Myrában telepedett le. Nem volt még harmincéves, amikor a város püspökéévé választották. A legenda szerint: amikor a myrai püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: „Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljék püspökké.” És valóban, Miklós, aki Isten hűséges szolgája volt, miként előre megmondatott, eljött a templomba, és az égi szózat szerint –bár eleinte tiltakozott – megválasztották, és fölszentelték püspökké.

Minden vagyonát a gyerekek és a szegények, a bajba jutottak megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretet hirdetett. A betegeknek orvos volt, a szenvedőknek vigasz, az árváknak atya, a veszélyben lévőknek védelmező – mindenkinek minden szükségben gyors menedék. Életéről számos legenda ismert, ezek alapján formálódott az évszázadok során Mikulás alakja.

Az alsó tagozatos gyerekeknek felhívom a figyelmét, hogy szerdán reggel 8 órára jöjjenek a kistornaterembe, mert a harmadikosok műsorral szeretnének megörvendeztetni benneteket. December hatodika lesz, Miklós névnap, várjuk közösen a Mikulást.

Mindenkinek áldott szép hetet kívánok.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend