Lelki Percek Tóthné Gyetvai Klára tanárnővel 2023. november 27–én

November 26–án Krisztus király ünnepe van, amikor az egyházi év utolsó vasárnapját ünnepeljük.

Milyen szép ez az ünnep!

Amikor a királyokra gondolunk, eszünkbe jutnak a gyermekkori mesék és a történelem órákon tanultak királyokról és királyságokról.

Vegyük például Mátyás királyt. Ő az igazságos néven vonult be a történelembe.

Szent István király, aki államalapító királyunk, aki kereszténnyé tette a magyar népet.

Jézus királysága azonban teljesen mást jelent a számunkra, hiszen minden emberi elképzelést felülmúl. Jézus abban különbözik más királyoktól, hogy a szívünk királya akar lenni. A tiéd, a padtársadé, a tanárodé, a szüleidé, a testvéreidé.

A király ünnepe van, a királyé, aki szolgálni jött. Aki kiüresítette önmagát, hogy betöltsön Isten szeretetével. Aki barlangistállóban sírt föl, de hangjára belezengett a világmindenség. Aki gyógyított testet és lelket. Aki lehajolt és megmosta tanítványai lábát.

Királyi méltósága leginkább a kereszten mutatkozik meg. A kereszt- trónuson tárul fel legteljesebben Isten szeretet mivolta, és hatalma, aki mindhalálig szeret minden embert. Ő király az irgalomban is, aki mindig kész megbocsátani. Az Ő királyi mivoltát nem a zsarnokoskodás, hanem a szeretet jellemzi. Abban különbözik más királyoktól, hogy a szívünk királya akar lenni. Hogyan? Úgy, hogy szeretettel vagyunk egymásfelé, ha jót teszünk. Ha segítünk annak, aki kicsit kevésbé szimpatikus nekünk, ha törekszünk a jóra.

Krisztus király ünnepe arra akar minket emlékeztetni, hogy Jézus Krisztus egy olyan király, aki elsősorban nem a földi javakat akarja nekünk megadni, hanem lelki kincseket szeretne nekünk megosztani. Ő a Mennyország királya és neki van egyedül hatalma arra, hogy elvezessen és bevezessen minket az örök boldogság hazájába a Mennyországba.

Istennek hálát adva, kérve Krisztust, hogy legyen a szívünk királya, imádkozzunk.

Életünk és szívünk egyetlen királya, Jézus Krisztus! Bátran indulunk követésedre, mert egyedül Te vezetsz minket a mennyei Atyához és az örök életre. Te mutatod meg számunkra az üdvösség felé vezető utat. Téged szolgálunk, amikor embertársainknak segítünk, akikben a Te arcod vonásait látjuk. Mindent az örök élet reményében teszünk, mert szeretnénk az igazak közé kerülni. Segíts minket, hogy személyes életünkben megvalósuljon Isten uralma és közösségeinkben megvalósítsuk Isten országát!

Hiszek Uram, erősítsd bennünk a hitet.

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend