Oktoberfest ünnepe az iskolánkban

2023. október 26–án került megrendezésre iskolánk Oktoberfest ünnepe.

Oktoberfest ünnepségünk közel egy évtizedes hagyományra tekint vissza. Célunk: a német kéttannyelvű osztályok bemutatkozása, illetve, hogy a szülők is betekintést kapjanak az órákon folyó műhelymunkákba. Mindezt természetesen könnyed, játékos formában.

Egy kis „történelem”: A legelső Németországi Oktoberfest megrendezésére az 1810–es esztendőben került sor, abból az apropóból, hogy Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös herceg házasságot kötött egymással.

Manapság már inkább a sörről, a szórakozásról, a vidámságról szól. Az első hordót mindig a Müncheni polgármester veri csapra, majd az első korsó sört a bajor miniszterelnöknek nyújtja át. Az, hogy a hordót hány ütéssel sikerül megnyitni, nagy érdeklődésre tart számot.

Visszatérve iskolánk ünnepére, itt csillogó szemű gyerekek várták az ünnepet, hogy számot adjanak német nyelvű tudásukról szüleik és vendégeink előtt.

Voltak itt kiszámolók, énekek, versek, számos mondókák, párbeszédek, mesejelenetek.

Az első osztályosok még utánmondással, hallás után tanulnak játékosan. Ahogy egyre fentebb mentünk az osztályokban komoly német nyelvű párbeszédeket is hallhattunk. A nyolcadik osztályosaink már német nyelvű élménybeszámolót tartottak vechtai tartózkodásukról. Vechta nemcsak Jászberény testvérvárosa, hanem iskolánk testvériskolája is ott van. Évenként cserelátogatásokat szervezünk, amikor is szeptemberben a magyar diákok utaznak, májusban pedig a német tanulókat látjuk vendégül. Ennek rengeteg előnye van: segíti a nyelvtanulást, valamint ismerkednek más népek kultúrájával.

Egy biztos : ez az ünnep mindenki számára derűt, vidámságot hozott.

A műsor végén egy közös német dallal búcsúztak a gyerekek, majd bajor perec és Kinder csoki evéssel zárult e délután.

A német nyelvű műsorokat az alábbi tanárnők tanították be: Palencsár Erzsébet, Völgyi Andrásné, Kocsisné Szeleczki Éva, Kunné Nyíri Anett és Majoros Rita.

Szép volt, jó volt, várjuk a jövő évi Oktoberfestet.

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend