Lelki Percek 2022. december 5-én Erős Erzsébet tanárnővel

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Holnap, azaz december 6-án Szent Miklóst ünnepeljük. Valószínűleg Kr. u 245-ben született a kis-ázsiai Patara városában, gazdag szülők gyermekeként. Korán árvaságra jutott. Kolostorba költözött, ahol nagybátyjának , Patara érsekének felügyelete alatt nevelkedett. Megszeretve a kolostori életet, a papi hivatást választotta. Anatólia fővárosában, Myrában telepedett le. Nem volt még harmincéves, amikor a város püspökévé választották. A legenda szerint: amikor a myrai püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott. : „Holnap délben állj a templom kapujába.! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” És valóban, Miklós, aki Isten hűséges szolgája volt, miként előre megmondatott, eljött a templomba, és az égi szózat szerint – ámbár eleinte tiltakozott – megválasztották, és fölszentelték püspökké.

Több mint ötven évig töltötte be a főpásztori tisztséget. 325 – ben részt vett az I. niceai zsinaton.

Minden vagyonát a gyerekek és a szegények, a bajba jutottak megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. A betegeknek orvos volt, a szenvedőknek vigasz, az árváknak atya, a veszélyben lévőknek védelmező – mindenkinek minden szükségben gyors menedék. Életéről számos legenda ismert, ezek alapján formálódott az évszázadok során Mikulás alakja. A hagyomány szerint a Krisztus utáni 342 – ben december 6 –án halt meg Myrában.

Szent Miklós nevéhez fűződik a következő legenda.

Élt szülővárosában egy nemes ember. Három szép leánya volt és nagy szegénysége. Hozomány nélkül nem tudta őket férjhez adni. Szegény lányok, már majdnem rossz útra tértek, amikor Miklós tudomást szerzett sorsukról. Éjszakának idején, titokban bedobott hozzájuk egy zacskó aranyat. Az ember örült a kincsnek, megvolt első lánya hozománya. A következő reggel újabb aranyakat talált a szobába dobva. A harmadik éjszaka már lesben állt, mert szerette volna tudni, ki ez a nagylelkű adakozó. Észrevette, utána sietett és hálásan megköszönte jóságát.

Ma is emlegetjük, mint a segítő szeretet példaképét.

Irgalmas Istenünk, Szent Miklós püspök közbenjárására őrizz meg minket minden veszélyben, hogy biztonsággal járjuk az üdvösség útját! A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön – örökké. Ámen.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend