Főigazgatói köszöntő

2013 szeptemberétől két katolikus iskolából egy új intézmény jött létre. Az új intézmény magában hordozza a néhány évtizedet leszámítva mindig is katolikus iskolaként működő Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumot és a 2012-ben a katolikus egyház fenntartásába került Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégiumot. Ehhez került 2016 szeptember 1-én az Angyalkert Óvoda, amely egy új építésű intézményként került az egyház fenntartásába.

Mindannyian tudjuk, hogy egységben az erő. Ez azt jelenti, hogy sokkal hatékonyabb az oktatási munka, amelyet azóta végzünk, mivel sok jó pedagógus, sok segítőszándékú szülő és reményeink szerint egyre több jó képességű diák közösen dolgozik együtt.

Évekkel ezelőtt a hit-tudás-fegyelem jelszóval kezdtem meg igazgatói munkámat a Nagyboldogasszony Iskolában. Ez a három szó továbbra is megmarad. Nem szükséges, nem kell, nem érdemes rajta változtatni.

A fegyelem ugyanis alapvető eszköz az oktatásban. Ha egy gyerek, egy diák nem lesz fegyelmezett az órán, akkor nincs értelme az iskolapadban ülni. Ha nincs fegyelem az osztályteremben, akkor ott nem lehet tanulni és tanítani. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minden osztályteremben rend és fegyelem legyen, mert enélkül csak időpocsékolás az iskolába járás. A fegyelem nem azt jelenti, hogy mogorvák vagy éppen morcosak vagyunk, nem azt jelenti, hogy semmit nem lehet csinálni, hiszen éppen a katolikus iskolák azok, ahol a játéknak, a sportnak (gondoljunk csak az épülő új sportcsarnokra), a vidámságnak, a jókedvnek nagy szerepe van. A fegyelem azt jelenti, hogy nem zavarjuk feleslegesen a tanórát, hagyjuk egymást tanulni és rendezett körülményeket teremtve veszünk részt az iskola munkájában. Ezért kiemelten kezeljük például a mobiltelefonok használatát is.

A tudás mindig is jellemzője volt az egyháznak, hiszen évszázadokon keresztül sokszor kizárólag vagy elsősorban csak egyházi iskolákban folyt tanítás és kiváló szerzetes, ill. pap segítségével csodálatos generációk nevelődtek fel. A tudás megszerzése az általános iskola 1. osztályától kezdődően érettségiig, sőt azon túl, rendkívül jó alapokat teremt ahhoz, hogy akik a katolikus iskolában végeznek, tudással rendelkező jó felnőttek lehessenek.

A hit maradt ebben a felsorolásban utoljára, de nem azért, mert ez a legkevésbé fontos, hanem azért, mert hiszem és vallom, hogy hitre kötelezni nem lehet, de a hitre szeretettel nevelni Isten előtti kötelességünk. Ezért van hitoktatás, ezért vannak vallási programok és ezért minimális követelmény az, hogy keresztény értékeinket elfogadva haladjunk együtt előre egy szebb Magyarországért, egy jobb Jászberényért és egy tökéletesebb emberi boldogságért.

Minden diáknak, óvodásnak, szülőnek, iskolánkban tanító pedagógusnak, óvópedagógusoknak és dolgozónak azt kívánom, hogy katolikus iskolánkban legyen boldog, fegyelmezett, tudásra éhesebb és hitben gazdagodó ember.

Dr. Novák István főigazgató

Étkezés
Aktuális étlap
Kattints ide!
Bejárási rend
Eseménynaptár