Nagyboldogos diákok részvételével szállott föl a páva

A múlt év végén, aki péntek esténként nézte a Duna TV-t, annak feltűnhetett pár ismerős diák, osztálytárs a tv képernyőjén.

Iskolánk 8 tanulója is szerepelt a Duna Tv és a Hagyományok Háza által meghirdetett Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató versenyen.

Közel 400 jelentkező közül a szakmai zsűri hét területi válogatón döntött, hogy ki kerülhet képernyőre. A Jászság Gyermek Néptáncegyüttes – melyben a diákjaink táncolnak – a zsűri pozitív értékelésével továbbjutott. A kiválasztottak már nyertesek voltak, mivel a Balatonon egy felkészítő táborban vehettek részt, ahol a próbák mellett játszóház és kézműves foglalkozások is voltak. Itt a versenyzőknek alkalmuk volt egymással ismerkedni, barátságot kötni.

Ezután kezdődött a munka nagyobb része, az elődöntőre való felkészülés és reménykedve a továbbjutásban a középdöntőre és a döntőre a táncanyagok elsajátítása és a koreográfia begyakorlása. A felkészülés a gyerekeknek az iskola mellett és a tanórán kívüli elfoglaltságokon felül egy plusz feladatot jelentett, mivel több próbán kellett részt venniük, olykor kevesebb idő maradt a tanulásra és a pihenésre.

Először november 18-án, a III. elődöntőben került a csoport élő adásba, melyet egynapos előkészület előzött meg az MTVA székházában. A szigorúan beosztott időrend szerint a gyerekek nagyon fegyelmezetten vettek részt a zenekaros próbán, fényképezésen, a kisfilmforgatáson és a kamerapróbán. Felvidéki táncot adtak elő Magyarbődről, mely nagy sikert és maximális pontszámot kapott a hattagú zsűritől, ezzel biztos továbbjutók lettek a három együttesből.

A középdöntőre december 9-én került sor, melyre szűkebb hazánk, a Jászság hagyományaiból és táncaiból készült koreográfiával indult és jutott tovább az együttes. Az élő adáson a Jászkapitány is megtisztelte jelenlétével a csoportot és személyesen gratulált minden gyereknek a továbbjutáshoz.

Az egy héttel később megrendezésre került döntőben Kalotaszeg–Györgyfalva táncát táncolták a gyerekek, nagy örömmel, büszkeséggel és szakmai felkészültséggel és nem utolsó sorban színpadi rutinnal. A csoport szurkolói között volt az országgyűlési képviselőnk, az együttes alapítója és több támogató is.  Az együttes megnyerte a legtechnikásabb táncegyüttes különdíjat, ezzel egy nagy elismerést a hagyományok őrzése terén.

Nagy élmény volt a gyerekeknek az hatalmas tv székház, a tévés munkatársak, kamerák és stúdiók forgatagában pár napot eltölteni. Kihívás volt ebbe a válogatott csapatba bekerülni, de öröm és büszkeség minden gyerek szívében, hogy képviselte és a jövőben is képviselheti a Jászságot. Aki lemaradt vagy csak szeretné visszanézni az adásokat, a Médiaklikken megteheti.

Ezúton köszönjük a tanárok türelmét és az osztálytársak segítségét a leckék pótlásában.

Hlavacskáné Bathó Katalin – szülő

Balról: Fényes Kitti, Molnár Dániel, Kármán Máté, Fődi Petra, Hlavacska Lázár, Kocsán Bercel, Ivanics Patrik, Hlavacska Laura.

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend