Október 1. Zenei Világnap….

Iskolánkban is, mint ilyenkor szerte a világban megemlékeztünk a Zene Világnapjáról. Már korán reggel a 8 órai becsöngetés után Herkules Éva tanárnő a hangosbemondó segítségével minden osztályterembe eljuttatta a mai napra írt gondolatait, melyek eképpen hangzottak…

„A zene Istennek az az ajándéka, ami által élni tanulunk, ami alapvető és nélkülözhetetlen eszköze a teljes személyiség kialakulásának, hiszen a kutatások szerint legalább 50 alapvető képességet fejleszt. A jó zene Istenre fogékonnyá tesz, gazdaggá teszi belső világunkat és nem engedi, hogy az emberi szív megkeményedjen.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben emelte október 1-jét a Zene Világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. Segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. A zene körülölel bennünket! Zenéje van a természetnek! A szél zúgása, eső kopogása, a madarak szárnysuhogása, az állatok hangjai, énekei és sorolhatnám. De zenéje van a tárgyaknak is! Akár a vonat zakatolása, az edények csörömpölése, az ajtó nyikorgása, vagy a poharak „csengetése”, de még a telefonunk billentyűzete is ad olyan hangokat, amit zenének nevezhetünk.

Tehát megállapíthatjuk, hogy életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni sem tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Az ősember is zenélt a maga módján. A zene első megnyilvánulása az ember életében a nevetés és a sírás, majd különböző eszközöket használt a ritmus kifejezésére. Később már nem csak a ritmushangszerek voltak jelen, hanem sípok és kezdetleges furulyák is. Így kezdődött a zene és a hangszerek fejlődése, ami napjainkig tart.”

A tanárnő gondolatai után a 3.b. és a 3.c. osztály néhány tanulója előadásában 3 dalt hallgathattunk meg, melyet Rohonczy Bernadett és Herkules Éva tanárnő tanított be.

Majd e kedves kis műsor zárásaként Babits Mihály szép gondolatával zárult a megemlékezés, melyet szintén az egész iskola hallhatott a hangosbemondóban.

„Minden embernek a lelkében dal van,

és a saját lelkét hallja minden dalban.

S akinek szép a lelkében az ének,

az hallja mások énekét is szépnek.”

A megemlékezés gondolatai után az alsó osztályos tanulók a városi zenei világnapon is részt vettek, ahol is a Déryné Rendezvényházban egy hangverseny keretén belül több hangszerrel, hangszercsoporttal megismerkedhettek, majd az ünnepség zárásaként meghallgathatták a „Brémai Muzsikusokat” is, mely nagy sikert aratott tanítványaink között.

Kelemen Csilla

Étkezéssel kapcsolatban hívható: +36 (30) 749 6335
Bejárási rend