Restaurált kegytárgyak átadója Fájdalmas Szűzanya ünnepén

További képek itt!

2019. szeptember 15-én a jászberényi Ferences templomban „kettős ünnepen” lehettünk jelen. Jeles ünnepünkként emlékeztünk meg a Fájdalmas Szűzanyáról, Jézus Édesanyjáról, valamint a szentmise után a templom restaurált kegytárgyainak átadására került sor, melyeket Oszvald Nándor aranykoszorús ötvösmester újított fel. A dr. Novák István főigazgató atya által celebrált ünnepi szentmisén a szentbeszédet Muhari Ferenc állandó diakónus mondta, melyben megemlékezett Jézus édesanyjáról,a Fájdalmas Szűzanyáról, aki Fia halála által átélte a szenvedést. Beszédében kiemelte, hogy a Hétfájdalmú Szűzanya emléknapja a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez is kötődik. A Hétfájdalmú Szűz kifejezés a Boldogságos Szűz Mária egyik megnevezése, mely szenvedéseire utal. A szó szoros értelmében a kereszt alatt álló Mária neve: Fájdalmas Anya. A Hétfájdalmú Szűz kifejezés az életét végigkísérő szenvedések alapján mondja Máriát hétfájdalmúnak. ( A hét, a teljesség száma).

Először a szerviták kezdték ünnepelni szeptember 3. vasárnapján. 1668-ban kapták meg a pápai jóváhagyást. VII. Pius pápa 1814-ben az egész egyházra kiterjesztette, X. Pius pápa helyezte át az ünnepet szeptember 15-re.

Dr. Novák István főigazgató atya, mielőtt megáldotta volna a felújított kegytárgyakat, melyeket hamarosan használatba is vesznek, elmondta, hogy Jászberény legrégebbi templomának, a ferences templomnak ugyan kevés műkincse van, de azok annál értékesebbek. Az évszázadokig a ferences rendtartomány birtokában lévő kelyhek, gyertya-és tömjéntartók, monstranciák, kézi kereszt és néhány ereklye 1947-ben kerültek az Egri Főegyházmegyéhez. Ezeket zárt szekrényben őrizték a plébánián, mígnem másfél évvel ezelőtt Oszvald Nándor „kezébe kerültek”…. Novák atya egy évtizedes álma valósult meg az ötvösmester önzetlen felajánlásával, aki a restaurálás munkadíját felajánlotta az egyházközség javára, míg az anyagköltséget a plébánia finanszírozta.

Az ötvösmester számára nemcsak megtiszteltetés, de kihívás is volt a felkérés, hiszen nagyfokú precizitást igényelt a XVIII-XIX. századi, egykor mindennapos használatban lévő kegytárgyak helyreállítása.  Mint elmondta, minden tárgyat darabjaira szedett szét, melyeket aprólékosan javított, majd eredeti állapotuknak megfelelően arany-és ródium réteggel vont be. A legnagyobb kihívást a kézi kereszt restaurálása jelentette, amely nagyon hiányos volt, de ma már újra egykori pompájában ragyog.

A szentmise végén István atya megáldotta a felújított kegytárgyakat, majd az igen szép számmal megjelent híveket (szinte zsúfolásig megtelt a templom) invitálta a kegytárgyak megtekintésére.

További tervei között szerepel még, hogy a felújított kegytárgyakat hamarosan egy kiállítás keretében a nagyközönség számára is szeretnék majd bemutatni.

Kelemen Csilla

“Érik a szőlő”

További képek itt!

Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele….csendült fel a nóta iskolánk udvarán 2019. szeptember 13.-án pénteken, ami nálunk igen szerencsés napként zajlott, illetve zárult, hiszen nagysikerű szüreti mulatság kerekedett a napközis tanítványaink között.

Immár hagyománnyá „érlelődött” ez a rendezvény iskolánkban, valamint az is, hogy igen jó időben, napos, meleg őszi időben van ilyenkor részünk.

Forgács Lászlóné Zsuzsa néni, valamint férje Forgács Laci bácsi, illetve Mezősi Peti bácsi már hetek óta készült arra, hogy mindenki aki részt vesz ezen a rendezvényen, egy kicsit bepillantást nyerjen a régi, illetve a mai korok szüreti hangulatába….Sokan talán hallanak otthon nagymamáktól, nagypapáktól, idősebb rokonoktól ezekről a szép és sokszor várva-várt eseményről, de sokszor csak egy-egy hagyományőrző rendezvény által jutunk hozzá, hogy mi is részeseivé váljunk eme élménynek.

És, hogy mi is várta az ide ellátogatókat?… Először is sok sok szőlő, must, zsíros kenyér lila hagymával, és fergeteges hangulat, melyet a Viganó Iskola néptáncosai szolgáltattak, akik szintén iskolánk tanulóiból „verbuválódtak” össze..

De nézzük is sorjában, hogyan is zajlott ez a pénteki délután..

Napközis csoportjaink délután 2 órakor gyülekeztek iskolánk udvarán (1.,2.,3.,4.,osztály).

Hatalmas puttonyokban sorakoztak már itt a „szőlőhegyek” is, melyet Resch Tamás atya szentelt, illetve áldott meg. Majd közösen elimádkoztuk a Mi Atyánkat, és kezdetét vette a rendezvény.

Forgószínpad szerűen zajlottak az események, hiszen 16 napközis csoportról volt szó. Így volt aki éppen a tantermében a napközis tanító nénik segítségével színezett, hajtogatott ( természetesen szőlővel kapcsolatos dolgokat, szőlőlevelet, parafadugókat, kishordókat, …), a másik csoport akkor éppen zsíros kenyér partin vett részt az udvaron( nincs is annál jobb ilyenkor finom lila hagymával), ugyancsak a következő csoport akkor mustot kóstolt, melyet az előző percekben préselt igazi régi szőlőpréssel Forgács Laci bácsi ( ilyet sem látni  már manapság, volt is nagy sikere neki.), a többi csoport már akkor éppen a táncházba sorakozott, hogy ellessék a táncoslábú Viganósoktól a „táncos lépéseket”..

Természetesen ittunk is a rendezvény, és a saját egészségünkre, hiszen a frissen préselt szőlőlé, azaz a must igen finom nedűnek bizonyult gyermekeink körében.

És ez így ment írhatnám azt, hogy kivilágos-kivirradtig, de ez sajnos nem igaz, mert minden jó véget ér valamikor…Ez is véget ért, hiszen vége lett a napközinek, megérkeztek a szülők, bár akkor még javában szólt a zene, így voltak olyan gyerekek akik szüleiket is invitálták még egy kis szüreti táncra, akik között azért akadtak olyanok akik be is álltak egy-két lépésre, hiszen péntek délután révén talán már nem volt olyan sietős a hazamenetel.

Iskolánk egy plakát keretében majd szeretné megörökíteni ezt a „koopprodukciót”, így Forgácsné Zsuzsa néni már idejében kiadott minden napközis csoport részére egy mandalát, és ezt a napokban várja is vissza a csoportoktól kiszínezve…,így akik nem vettek részt ezen az eseményen, azok is el tudják majd képzelni, hogy micsoda színes, érdekes nagysikerű „kavalkádról”volt is szó. Akik pedig ott voltak, azok pedig majd nosztalgiával gondolhatnak arra, hogy milyen jó is volt ez „szüreti mulatság”….milyen jó lenne még most is ott lenni..

Kelemen Csilla

Új hitoktatót köszönthettünk iskolánkban

2019. augusztus 1-jével új káplánja lett a jászberényi nagytemplomnak, aki intézményünkben is rendszeresen meg fog fordulni a hittanórák kapcsán. A következőkben az ő bemutatkozását olvashatják:

Resch Tamás – újmisés káplán atya:

Székesfehérváron születtem 1987-ben azon a napon, amikor -20°C hideg volt és egyetlen nap alatt 50 cm hó esett le, így leginkább csak tankokkal és helikopterekkel tudtak a boltba kenyeret vinni. – Úgy tűnik, már akkor sem szerettem a meleget…   

Fehérváron nőttem fel, öt testvérem van: Három fiú és két lány (akik ikrek).

Két óvodába is jártam, így két jelem volt: karika és szőlő (ha jól emlékszem), de jobban szerettem otthon lenni a tesókkal, már csak azért is, mert a cipőfűzőmet nem tudtam bekötni, az óvodában meg minden nap azzal nyaggattak: „Nem így… hanem úgy…” Nem is értettem, miért nem elég a tépőzár mindenkinek.

Édesapám akkor költözött a mennyországba, amikor iskolás lettem, így onnantól anyukám volt velünk mindig.

Hamar kiderült, hogy magyarból nem vagyok egy nagy tehetség, így egészen negyedikig korrepetálásra jártam…, na meg néptáncra, meg tekerőlantra, meg szolfézsre és ezek között a kert végébe barkácsolni.

Bár sokáig szerettem volna favágó lenni, vagy hentes, a gimnázium után végül inkább tanító bácsinak mentem Budapestre.

Itt-ott dolgoztam, de aztán lassan rájöttem, hogy az Isten nem tanítónak hív, nem is favágónak, vagy „kukásautó-hátulállónak”, vagy bármi másnak, hanem papnak. Így Egerbe költöztem, hogy papnak tanuljak.

Nyolc évig tanultam, miközben eljutottam Németországba, Írországba, Olaszországba, és Kiribati-be, (ami a Csendes-óceán közepén van és 33 pici szigetből áll).

Végül június 22-én Érsek Atya pappá szentelt és Jászberénybe küldött, így most a Főtemplomban szolgálok és a 3. c-ben tartok hittanórákat.

Hercegnők és lovagok tábora – Öregerdő 2019

További képek itt!

A kisiskolás gyermekek részére hagyományosan megszervezett táborunknak ez évben is az Öregerdei Gyermektábor szolgált helyszínül. Június17-21. és július 01-05. között a két hét alatt összesen 69 kis gyermeket sikerült foglalkoztatnunk, játékosan, de tanító módon szórakoztatni.

A Palencsár Erzsébet tanító néni által összeállított programok által a gyerekek egy képzeletbeli utazáson vehettek részt, ellátogathattak a középkori lovagok és hercegnők világába, ahol megismerkedtek a várurak és várhölgyek mindennapjaival. Betekintést nyerhettek, hogy hogyan éltek, mit viseltek a középkori lovagok és hercegnők, milyen erényei voltak egy bátor lovagnak

A tábor első napján rögtön csapatokra, azaz lovagrendekre osztottuk a gyerekeket. Innentől kezdve a feladatokat, vetélkedőket már úgy oldották meg, hogy siker esetén a kapott jutalmakat saját csapatuknak gyűjtik, kezdetét vette a versengés… A bátor kicsinyek sok-sok kalandot éltek át. A kincskeresés során a kincsestérkép felkutatásával, rejtélyes helyeken barangolva, furfangos feladatokon keresztül, a régen elvesztegetett kincsesládák megtalálásához vezetett az út. De volt itt a kint alvós estén reneszánsz dalok éneklése és báli táncest is.

Kibontakoztatták kreativitásukat a lovagvár építésénél, vagy éppen a kézműves foglalkozásokon, ahol a fiúknak lovagi vértezetet (sisak, pajzs, kard, íj), a lányoknak hercegnői fejfedőt és ékszereket kellett készíteni. Másnap nagy izgalmak közepette az elrabolt hercegnőt is ki kellett szabadítani a sárkány fogságából. Ne maradhatott el a szerda esti középkori lakoma sem, amikor is bográcsban főtt szarvas pörköltet fogyaszthattak el a gyerekek. A csütörtöki lovagi torna és a versenyfeladatok megoldása után az ünnepélyes lovaggá avatás is megtörtént.

A tábori hetek értékelésére a pénteki strandolás, a vízi játékok után került sor. Itt mindenki kapott ajándékot és jutalmakat, nem csak a győztes „lovagrendek”. Nagy örömmel fogyasztották a hűsítő jégkrémet és vitték haza boldogan a táborozásról, a lovagi kiképzésről szóló tanúsítványt, emléklapot.

Köszönet a tábor létrejöttéért Deme Gábor táborvezetőnek, Palencsár Erzsébet program-felelősnek, Orbán Ágnes és Tóth Rita pedagógusoknak, Sas Karina és Török Rebeka főiskolai hallgatóknak.

FELHÍVÁS!!!

Tisztelt Szülők!
Az első asztalitenisz edzés 2019. szeptember 23.-án hétfő délután 15 órakor kezdődik a kistornateremben.

A nyári szünet vége, nem jelentette táboroztatásaink végét is!

Máris itt volt a Gólyatáborunk ami egy kicsit már a tanév kezdetére is átnyúlt, hiszen 2019. augusztus 31.-én kezdődött és tartott egészen szeptember 3.-ig.

Kiktől is tudnánk hitelesebb beszámolót kapni, mint a résztvevő diákoktól. Álljon itt egy pár gondolat, amit Ők meséltek nekem róla.

„Augusztus 31-én elvonultunk az osztállyal Sarudra, hogy megismerjük egymást, és, hogy összebarátkozzunk. Szombaton reggel 7.45-kor gyülekeztünk a Barátok Temploma előtt, ahol miután bepakoltunk a buszba, elkezdődött a tanévnyitó szentmise, csak a 9.A-nak. 9 óra körül indultunk el a busszal. Vidám utunk volt. Szólt a zene, és sokat nevettünk. Már alig vártuk, hogy megérkezzünk, és elfoglalhassuk a szállást, de előtte még megnéztük Szarvason a Mini Magyarországot, ahol mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő dolgot. Ezt követően megebédeltünk, s jókat beszélgettünk, így jobban megismertük egymást. A forró augusztus végi nap is éreztette hatását. Mielőtt megérkeztünk volna Sarudra, még egyszer megálltunk a Történelmi Magyarország közepén. A szállásunk nagyon szép volt, tiszta és modern. Az egyetlen hátrány az volt, hogy nem volt wifi. (mint az elején is jeleztem, ezeket nekem szinte szó szerint a gyerekek mesélték, így természetesen leírom ezt is.)….

És a következő napok is ilyen jó hangulatban teltek, jobbnál jobb programokkal, túrákkal, együtt töltött vetélkedőkkel, pihenéssel kikapcsolódással. A tábor végén úgy indultunk haza, hogy szinte már mindent tudtunk egymásról…”

A tábor vezetője: Pálné Szántó Anita volt.

***

Egy másik táborunk is szeptember elején zajlott, amely iskolánk 27 tanulója számára egy EFOP-os pályázat keretein belül valósult meg. Az időpont 2019. szeptember 3-6.

A tábor Eger és környékén került megrendezésre. A szállás az egri Szent János Továbbképző Központ és Közösségi Házban volt, ahol nagy szeretettel fogadták gyermekeinket. Programjaink között szerepeltek a Hollókői Vár megtekintése, ellátogattunk és közösen imádkoztunk nemzeti kegyhelyünkön Mátraverebély- Szentkúton, lehetőségünk volt ebben a jó időben az egri strandon eltölteni egy napot, kisvonatoztunk, moziztunk, valamint megtekintettük az Egri Érdeki Palotát és a nemrégiben megnyílt Érseki Pincerendszert is, ahol Stühmer csokoládé kóstolóval vártak bennünket.

„Ép testben ép lélek”- valljuk, így ennek megfelelően egy napos felsőtárkányi kerékpártúrán is részt vettünk.

A konkrét programokon túl táborunk célja az volt, hogy megértessük, hogy Isten a mindennapi életünkben jelen van, ha szeretettel vagyunk egymás felé.

A tábor vezetője: Sinkovics Tünde Mária volt. Táboroztató kollégák: Herkules Éva, és Tóth Krisztina voltak.

Kelemen Csilla

Táboraink hegyen-völgyön, földön, vízen, „levegőben”

További képek itt!

Igaz, hogy már egy jó pár napja beállt az iskola, azaz elkezdődött a 2019/2020-as tanév, de Iskolánk, azaz a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola Középiskola és Kollégium diákjai még mai napig szívesen beszélgetnek a nyáron szerzett tábori élményekről, kirándulásokról, eseményekről. Van is miről, hiszen Iskolánk számos tábort szervezett, melyben sokan megtalálhatták a számukra ideális érdeklődési körüket.

Idézzünk fel néhány „tábori képet”:

Első táborunk szinte máris az iskolai tanév végén kezdődött 2019. 06.24.-én Győrben, melyet „lelkes tábornak” kereszteltek el nebulóink, hiszen hittan táborról volt szó. A tábor mottója: „Új szívet adok nektek”…(Ezekiel könyve 36,26).

Napi szinten vettünk részt szentmisén, reggeli és esti imádságokon, illetve jó cselekedet erénygyakorlatokat is végeztünk.

A tábor ideje alatt meglátogattuk a Salgótarjáni Bányamúzeumot, ellátogattunk Győrbe ahol kickbike-os városnézésünk volt, tettünk egy sétát Pozsonyban, megcsodáltuk a Bencés Apátságot is. Egy nagyot túráztunk a Bakonyban, valamint napi szinten medencés fürdőzésen, valamint sorversenyeken is részt vettünk.

Testiekben és lelkiekben feltöltődve értünk haza 2019. június 29.-én.

A tábor vezetője: Sinkovics Tünde Mária volt. ( Segítő kollégái: Tóth Krisztina, Herkules Éva, valamint Hajas Tamás voltak)..

A Vízitáborunk ismét Balatongyörökön került megrendezésre 2019 július 2-7. ig. Mintegy 60 tanulónk élvezhette a napos időt a Balaton-parton 10 felnőtt kíséretében. A jó időt ismét sikerült elcsípnünk, amit ki is használtunk. A tábor közvetlen vízparttal rendelkezik, ahonnan naponta kijártunk kajakozni, kenuzni. Innen kihajózva evezős túrákra indultunk a gyönyörű balatoni környezetben. A továbbiakban a balatongyöröki strandon élveztük a fürdőzés lehetőségeit, a strandröplabdázást és a finom ételeket, üdítőket. A hét folyamán a gyerekek kipróbálhatták magukat minigolfban is. Túrázni mentünk a Szép-kilátóhoz, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk. Hajós kiránduláson vettünk részt a badacsonyi öbölben. A hét nem maradhatott el sportvetélkedők nélkül sem. Strandröplabda, foci, íjászat, pingpong, evezős versenyek, számháború, JustDance, célbarúgás, tanár-diák foci és röpi meccsek. Az újoncok pedig megismerték, milyen is, amikor felavatják őket vízitáborozónak.

A tábor vezetője Józsa Péter volt.

Idén a természetjáró sporttáborunk két turnusban került megrendezésre Nagyvisnyón. 2019. június 22-28 között az alsó tagozatosak, július 22-28 között a felső tagozatos diákjaink táborozhattak, közel 100 fővel. Azon diákjaink vettek részt ezen táborunkban, akik szeretik a természetet, és szerették volna megtapasztalni az erdei életet közösségbe szerveződve. Idei fő túránk Aggteleken volt, barlangtúra és felszíni túra, de a gyerekek megismerhették a tábor környékét is rövidebb túrák alkalmával. Természetesen a strandolás sem maradhatott ki a tábori programból, a Miskolci Selyemréti-strand már bizonyítottan került be a programok közé.

Fontos alapelvünk volt, hogy a természet megismerésével a gyerekek egészséges életmódra nevelése is megtörténjen. Fontos egy közösségben egymás elfogadása, a kulturált szabadidő eltöltése. Táborunkban hangsúlyt kapott a rendszeres testmozgás, népi játékok, néptánc, labdajátékok, sorversenyek, kézműves foglalkozások, amelyek a mindennapi hagyományos keretek között háttérbe szorulnak.

Emlékezetes marad még a hamburger-parti, a gyros-parti, a mályva cukor sütés, valamint Marika néni finom ételei, amelyeket a tábori konyhán készített el.

Idén is hagyományosan tábortűzzel koronáztuk meg a hét napos táborunkat.

Fontos célkitűzésünk volt, hogy fejlesszük a gyerekek általános alkalmazkodó képességét, amelyre hegyvidéki környezetben jól alkalmazható mozgásformákat is felhasználtunk, mint a tájékozódási versenyek, túrák, köztük az éjszakai túra is.

A tábor vezetője Kuli Dorottya volt.

Kelemen Csilla

Egri Főegyházmegyei Tanévnyitó Egerben

További képek itt!

2019. augusztus 28.-án a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium, valamint tagintézménye a Liska József Katolikus Középiskola, egymással karöltve részt vett az egri Főegyházmegyei tanévnyitó ünnepi szentmiséjén, ceremóniáján. Az Egri Főegyházmegye Magyarország legnagyobb nem állami intézményfenntartója az oktatás területén. Az iskolák vezetőit, lelkipásztorait, képviselőit hívta Ternyák Csaba érsek az Egri Bazilikába közös imádságra, konferenciára, ami zsúfolásig megtelt.

Az ünnepi szentmise elején a főpásztor köszöntötte a világi elöljárókat, a főcelebránst, dr. Erdő Péter bíborost, esztergom – budapesti érseket, a paptestvéreket és az intézmények igazgatóit, pedagógusait. Külön öröm számunkra, hogy Iskolánk tanára: Muhari Ferenc állandó diakónus olvasta az evangéliumot, azaz Krisztus örömhírét osztotta meg velünk.

 A bíboros úr bevezetőjében említette: szükség van a pedagógusok feltöltődésére, lelki és szakmai felkészülésére, hiszen néhány nap múlva becsengetnek, s lélekkel feltöltődve kell kezdeni az új tanévet..

Szentbeszédében dr. Erdő Péter kiemelte: Szent Ágoston napja van ma, s nagy öröm számára, hogy épp e napon találkozhat a pedagógusokkal, hiszen Ő ( azaz Szent Ágoston) az egyik legnagyobb egyházatya, tanító.

Szentbeszédében kiemelte, hogy szent Ágoston legnagyobb jelentősége abban mutatkozik, hogy egyházatyáink közül, Ő jelölte meg legmaradandóbban az ókori bölcselet és keresztény hittartalom viszonyának pontos határvonalait. Bölcseleti írásaival új fejlődési irányt mutatott az utókornak. Polemizáló könyveivel egyházának egyik legnagyobb védője lett.

Szónoklataival a nyugati Egyház legtündöklőbb szónokává emelkedett. Közel háromszáz levelével az akkori művelt világ szellemi irányítójává és minden korszak lelkipásztorának példaképévé vált.

A XX. század értelmiségének jelentős része izmusokhoz csatlakozott, sokszor feladva saját meggyőződését. Az írástudók akkor követnek el árulást, amikor saját értékeiket látják ugyan, de a társadalmat más irányba terelik, s az is előfordul, hogy az értékek hiányát állítják követendő célnak. Fontos kérdés, hogy nekünk, mai keresztényeknek mi az igazodási pont.

Természetesen Jézus Krisztus személye és üzenete a keresztény tanítás alapja.

„Ennek vagyunk munkatársai: papok, igazgatók, tanárok, tanítók. Ehhez a felelősségteljes munkához kérjük Isten áldását” – zárta szentbeszédét.

A szertartást követően a bíboros előadást tartott a katolikus iskolák pedagógusainak szerepéről, melyben kiemelte, hogy a legfontosabb ismeretek oktatása mindig is az Egyház égisze alatt történtek. Kiemelte a piaristákat, akik a szegény gyerekek oktatását tűzték ki céljuknak. Továbbá elmondta, hogy azokban az iskolákban, ahol a katolikus életszemléletet tűzik ki célul, nagy gond nem lehet…

Kiemelte, hogy 2010 óta egyre többi iskola kerül az egyház fennhatósága alá, ami nagy örömmel tölti el.

Mindenekelőtt azonban visszatért a kezdetekre: „A család a legnagyobb iskola”ott kezdődik a tájékozódás a külvilág felé, az anyanyelv kezdetleges ismerete…

Mint előadásában kiemelte: „A család a közösségi élet legelső iskolája”….

S a családból való „kinövést” követjük mi pedagógusok…s nem mindegy, hogy mekkora sikerrel…..

Bíboros Úr előadását követően „Teológiából pedagógusnak lenni” címmel dr. Papp Miklós görög katolikus lelkész, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola docense lelkesítette előadásával a megjelenteket.

Majd Molnár- Gál Béla állandó diakónus, a kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatója tartott előadást a hátrányos helyzetű tanulók és szülők helyzetéről. Előadásában kiemelte, hogy nem tehet senki róla, hogy hová született. Megértés és türelem kell minden gyermekhez.

Egy hármas formátumot emelt ki, ami az Ő iskolájukban már bevált: „ Hittel – Humorral- Hatékonysággal”…

A humor, a vidámság, igazi gyógyszer minden körülmények között..

Megértés és türelem kell minden gyermekhez. Ezzel teremtjük meg magunknak mi pedagógusok a magunk nehézségét, ..majd a szépségét is… ( persze idővel)..

Ezt követően került sor a Szent- Gellért díjak átadására. E díjat a Magyar katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére pedagógusok számára. Szent Gellért püspök (Velence 980. április 23- 1046.szeptember 23.) , bencés szerzetes, a Morosini család sarja, a Csanádi (Ma Szeged- Csanádi ) egyházmegye első püspöke. Ezüst és arany fokozatok kerültek átadásra:

Szent- Gellért- díj ezüst fokozat:

Ágoston Zsolt-igazgatóhelyettes, magyar-történelem szakos tanár- Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda- Miskolc

Bencsik Lajosné- igazgatóhelyettes, tanító- Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola

Farkasné Besenyei Mária- igazgatóhelyettes, magyar-történelem szakos tanár- Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium.

Kalóné Kovács Mária- matematika –kémia – biológia szakos tanár- Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda- Eger

Menyhártné Kormos Klára- igazgatóhelyettes, matematika –fizika – kémia szakos tanár- Szent György Katolikus Általános Iskola és AMI- Jászalsószentgyörgy

Molnár Csaba-történelem szakos tanár- Bercsényi Miklós katolikus Gimnázium és kollégium, Általános Iskola, Óvoda- Törökszentmiklós

Szekeres Istvánné-tanító- Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola- Sárospatak

Szent- Gellért- díj arany fokozat

Barta Judit- igazgatóhelyettes, matematika-kémia szakos tanár- Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola

Lanszkiné Donkó Márta- igazgatóhelyettes, földrajz- rajz szakos tanár- Szent István katolikus Általános Iskola – Mezőkövesd

Putz József-igazgató, magyar-történelem szakos tanár- Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános iskola

Sándorné Tóth Éva- hitoktató -IV. Béla Katolikus Általános  Iskola és AMI- Jászfényszaru

A Szent Gellért- díj átadását követően dr. Ternyák Csaba egri érsek hivatalosan is megnyitotta a 2019/2020-as tanévet a több mint 20 ezer diák pedagógusainak számára a következő mottóval: „Aki énekel, az kétszeresen imádkozik”……..

Kelemen Csilla

Iskolai tanévnyitó

További képek itt!

Atyám! Buzdíts, erősíts, támogass munkám végzésében, hogy a munka, melyet Nevedben megkezdek, a Te dicsőségedre, nekem és embertársaimnak pedig megelégedésére és örömére váljék.

Ámen.

Étkezés

Aktuális étlap

Kattints ide!

Bejárási rend

Eseménynaptár